Castellbell recrea el seu passat resistent a la guerra del 1714

La Fira de cal Burés s'inicia amb molt públic i noves representacions teatrals amb el pont vell com a testimoni

01.10.2016 | 21:23
Castellbell recrea el seu passat resistent a la guerra del 1714

Enfrontaments entre tropes borbòniques i els miquelets durant la guerra de Successió del 1714, representacions teatrals al carrer, vestits de l'època, parades amb productes de proximitat i un espectacle a la llera del riu amb el pont vell de testimoni són alguns dels atractius de la fira dels Resistents que aquest cap de setmana se celebra al nucli de Burés de Castellbell i el Vilar. Continuarà avui fins a primera hora de la tarda.

Fins ara la fira estava dedicada tant a recordar el paper que va jugar Castellbell durant la Guerra de Successió de 1714, la població va capitular després de la caiguda de Barcelona, com la revolta de Mansuet Boxó, el ferrer del Vilar, contra l'estat liberal el 1822. A partir d'ara, la fira es dedicarà un any als fets del 1714 i el següent es recordarà la figura de Mansuet, i es farà al nucli del Vilar.

Aquest cap de setmana els Resistents ha tornat a recordar que el pont de Castellbell va ser un punt estratègic durant la guerra de Successió. Ahir, primer dia de la fira, hi havia escenificacions a una banda i a l'altra. A cal Burés, la Taverna del Sometent, i a l'altra banda del pont, l'alzina del Comú, on les autoritats del poble debatien les accions i polítiques a seguir.

Totes les escenes que enguany es representen a Resistents són noves i estan protagonitzades per veïns de la població i també de Monistrol de Montserrat. Pràcticament totes elles giren entorn un fil argumental basat en fets històrics: els senyors de Castellbell. Un d'ells, Josep Amat i Planella, un destacat dirigent borbònic, i el seu germà, Francesc, un alt comandament de l'exèrcit austriacista. A partir d'aquí es teixeixen històries de la vida quotidiana durant el segle XVIII. «Tot gira al voltant dels dos germans i es recreen els dos bàndols», explica el coordinador dels espectacles, Josep Maria Claret.

Per fer més real la recreació històrica, als Resistents hi van participar ahir cinc associacions guarnits com els regiments d'aleshores. Entre ells hi havia hússars hongaresos i artillers de Mallorca, que van lluitar a favor de Catalunya, a més a més dels miquelets.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

L´alcalde de Cardona vol que el municipi tingui pes en el pla definitiu de la mineria

Estruch lamenta que el document només esmenti el municipi de manera tangencial

L´ACA revisa el projecte de la riera de Castellet i obre una porta per al 2018

L´ACA revisa el projecte de la riera de Castellet i obre una porta per al 2018

L'organisme preveu un pla d'ajuts d'aquí a dos any que podria sufragar una part del que falta fer...

Els nous jutges de pau de Súria prenen possessió

Els nous jutges de pau de Súria prenen possessió

Els nous jutges de pau titular, Jaume Bransuela i Alsina (a l'esquerra de la foto), i substitut,...

Sant Joan destina dues bicicletes elèctriques a la Policia Local i Serveis Territorials

Sant Joan destina dues bicicletes elèctriques a la Policia Local i Serveis Territorials

L'Ajuntament vol fomentar la mobilitat tova, l'eficiència i l'estalvi energètic, i contribuir a...

Enllaços recomanats: Premis cinema