El fenomen dels «cadenats de l´amor» que es pengen als principals ponts de ciutats d´arreu del món, amb el de les Arts de París com a més emblemàtic, ha arribat a Navarcles. Disset parelles del municipi que avui es retroben per celebrar les noces de safir (45 anys de casats) han volgut fer visible el seu agraïment a Sant Valentí (patró de Navarcles i dels enamorats) promovent el popular ritual. Per fer-ho han encarregat la construcció d´una escultura metàl·lica on, tothom qui ho desitgi, podrà penjar cadenats com a símbol de fidelitat i amor etern.

L´escultura on es podran dipositar els anomenats cadenats de Sant Valentí, dissenyada per l´artista Chusé Lodois i elaborada per l´artesà Pere Duocastella, està ubicada al començament del Pont de Sant Benet de Navarcles, al costat de les escales de l´antic camí de la fàbrica de Sant Benet.

D´aquesta manera, els matrimonis navarclins que celebren les noces de safir volen exemplificar «la seva petita història d´amor» i agrair a Sant Valentí «que cap parella del grup hagit hagut de separar-se o divorciar-se», explica Joan Cots, un dels promotors de la iniciativa. Fa vint anys, aquests matrimonis (que aleshores eren 20) ja van celebrar les seves noces d´argent plantant una pedra i una alzina. Ara, es reuneixen de nou per celebrar la seva fidelitat i volen deixar com a llegat els cadenats de Sant Valentí.

Segons el popular ritual, les parelles tanquen el cadenat a una estructura arquitectònica, com a senyal d´amor etern, i llencen les claus al riu. Aquí, la diferència serà que, tot i que l´estructura metàl·lica és al costat del Llobregat, caldrà tirar les claus en una urna instal·lada al costat de l´escultura «per no contaminar el riu».

El grup de matrimonis navarclins iniciarà la celebració amb una missa oficiada per mossèn Josep Escòs que, per primera vegada en tota la història parroquial, serà presidida a peu d´altar per la imatge de Sant Valentí, habitualment ubicada en un pedestal. La inauguració de l´escultura, que ha comptat amb l´aportació econòmica de l´entitat Fesmana i la col·laboració de l´Ajuntament de Navarcles, que ha adequat l´espai, es farà avui, a 2/4 de dues del migdia.

La tradició dels cadenats, nascuda en un pont de Sèrbia arran de la història d´amor d´un soldat serbi i una mestra grega i popularitzada arran de la novel·la de Federico Moccia Tinc ganes de tu (adaptada també al cinema) suma ara Navarcles a la llarga llista d´indrets on els enamorats es poden proclamar amor etern.