Una quinzena de mares van trobar-se aquest diumenge cap a quarts d’una del migdia a la plaça Fèlix Figueres d’Olesa de Montserrat, davant del consistori, per donar pit als seus fills. Un alletament col·lectiu que volia reivindicar la normalitat d’alimentar les criatures en un espai públic.

Així, aquesta trobada de mares que alletaven els seus fills -proposada dins del programa de la setmana de la lactància materna que organitza per segon any consecutiu l’Hospital de Martorell- recorda que treure’s un pit a qualsevol lloc per alimentar els més petits s’hauria de respectar en tots els àmbits i espais.

Francesca Jené va ser la primera que va arribar. Va asseure’s en una de les cadires que havien col·locat els membres de l’organització, va arremangar-se la samarreta i, automàticament, el seu segon fill va amorrar-se al pit que havia quedat al descobert. «Sóc aquí perquè sóc una gran defensora de la llet materna, que és la millor que poden tenir els bebès. I ara ho fem en col·lectiu per posar de manifest que no hi hauria d’haver cap problema per treure un pit a qualsevol lloc i alletar els teus fills», opina Jené.

Mentre alletaven, les dones compartien anècdotes de la seva experiència. Marta Serrano explicava que fa pocs dies va posar-se a donar pit al seu fill en un bar de la població. En veure-ho, el cambrer va córrer a demanar-li que s’amagués o es tapés una mica: «em va dir que podia molestar o incomodar els dos homes que hi havia asseguts a la taula del costat. No em va semblar gens bé, jo estava alimentant el meu fill, per què m’havia d’amagar?», exclamava enfadada. «No ensenyem les tetes per exhibir-les, sinó per alimentar els fills», continuava la seva amiga i també mare Raquel Romera.

Moltes de les mares que van participar en l’alletament ja es coneixien dels tallers de lactància que tenen lloc al CAP d’Olesa una vegada a la setmana. «Hem d’agrair la iniciativa dels tallers al CAP, perquè allà podem conèixer altres mares, resoldre dubtes i fer pinya a l’hora de pujar els fills», afirmava Romera.

La setmana de la lactància materna, que va iniciar-se aquest diumenge i s’allargarà als municipis del Baix Llobregat Nord fins al 8 d’octubre, s’emmarca dins del programa centre amic dels nens de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Es tracta d’un projecte de salut pública que busca respectar la fisiologia a l’hora de parir i d’alimentar els fills i, alhora, impulsar activitats per acompanyar les mares en totes les etapes i solucionar-los els dubtes.