La Candidatura d´Unitat Popular ha entrat al registre del Consell Comarcal del Bages una moció on demana que es faci «un estudi de viabilitat econòmica i jurídica que analitzi la possibilitat de crear una empresa pública supramunicipal de serveis funeraris que operi a la comarca». Aquest estudi, que s´iniciaria amb una comparativa entre els preus actuals dels serveis funeraris als municipis de la comarca, serviria per saber quin és el millor ens de gestió (mancomunitat de municipis, consorci, petites empreses municipals, empresa pública del consell comarcal, etc.), i també hauria de valorar la possibilitat de construir un crematori públic a la comarca. La moció és discutirà al proper Ple del Consell, que se celebrarà el dilluns dia 26 de setembre.

Segons la formació independentista, amb el retorn del servei públic s'acomplirien dos objectiu. D'una banda, preveu aconseguir una important rebaixa de preu en la majoria de municipis, «ja que en molts casos les empreses aprofiten la seva posició dominant (en moltes ocasions es tracta de monopolis de fet) per imposar uns preus absolutament inflats i que no tenen cap relació amb els costos que genera el serve»i. D'altra banda, considera que «es recuperaria la gestió democràtica d'un servei essencial i absolutament universal, de manera que la mort deixaria de ser un negoci per tornar a ser, simplement, l'etapa final de la vida humana».

La CUP ha presentat la moció perquè considera que cal retornar al concepte de servei funerari públic, «un servei que sempre s'havia gestionat des dels ajuntament (com encara succeeix a Terrassa, Solsona o Camprodon) i que garantia un accés realment universal a aquesta necessitat vital bàsica». Per recuperar aquest servei, la CUP creu que cal trobar mecanismes que permetin tornar a fer públic el que s'ha anat privatitzant durant aquests anys, i això passa per la remunicipalització o per la mancomunació dels serveis funeraris entre diversos municipis i Consells Comarcals.

A la moció, la CUP recorda que, tot i les lleis catalanes i europees de liberalització del sector, les sentencies i els informes de l´Autoritat Catalana de la Competència deixen molt clar que les empreses públiques poden «operar i incidir en el mercat dels serveis funeraris», ja que «els serveis funeraris tenen la condició de servei essencial d'interès general, el qual pot ésser prestat per l'Administració, per empreses públiques o per empreses privades».