El Bages és una de les comarques amb una densitat més alta en nombre de tanatoris i sales de vetlla, més del 90% dels quals són de gestió privada i, majoritàriament, a mans de dues empreses (Mémora i Àltima). Quatre dades mostren l'expansió que han experimentat els darrers anys els serveis funeraris en aquesta demarcació. Actualment, al Bages hi ha l'equivalent a un tanatori per cada dos municipis. Si ho traslladem a les xifres de població, correspon a un tanatori per cada 11.589 habitants. Al conjunt de Catalunya, la mitjana és d'un tanatori per cada sis municipis i per cada 25.383 habitants. Són dades facilitades i elaborades per l'Autoritat Catalana de la Competència (ACC).

Si el que es pren com a barem és el nombre de sales de vetlla -la majoria de tanatoris en tenen més d'una-, al Bages n'hi ha més (40 en total) que municipis, i una per cada 4.635 habitants. La mitjana catalana és d'una sala per cada 2,28 municipis i per cada 6.789 habitants.

Per tenir una referència del que signifiquen aquestes xifres, l'estudi elaborat per l'ACC mostra situacions tan contraposades com ara que una comarca de baixa població com les Garrigues (per sota de les 20.000 persones) té un total de 21 sales de vetlla, el que suposa que n'hi ha una per cada menys de mil habitants, mentre que al Vallès Occidental n'hi ha 45, el que suposa que n'hi hagi una per cada 20.000 habitants, aproximadament. Tot plegat posa de manifest que el Bages és dels territoris on hi ha hagut una proliferació més evident de tanatoris. Ara bé, tal com informava aquest diari en l'edició del 24 de setembre, també és la comarca de tot Catalunya on disposar d'una sala de vetlla surt més car. Amb relació a la resta de demarcacions, el Bages és al capdamunt tant en el preu màxim que les funeràries arriben a demanar per un lloguer d'una sala de vetlla, que és de gairebé 2.000 euros (1.989, concretament), com en el preu mitjà resultant, que és de 961,82 euros. A Manresa en concret, el preu se situa a l'entorn dels 500 euros. I es donen situacions paradoxals com ara que dos d'aquests preus màxims es donen en dos municipis, Súria i Santpedor, on operen dues funeràries i una d'elles ofereix un preu de gairebé una quarta part.

Tal com posaven de manifest en aquell article fonts de l'Autoritat Catalana de la Competència, el que es dóna al Bages és que, tot i que hi operen quatre funeràries, en realitat dues acaparen el 90% del mercat. En dues de les comarques on el cost de les sales surt més econòmic, les Garrigues i el Pla d'Urgell, hi operen 10 i 11 grups empresarials, respectivament.