A través d'unes pancartes amb els lemes "A l'insti, comptem amb tu" i "A l'escola, comptem amb tu", el Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Manresa volen cridar l'atenció dels escolars de la comarca i les seves famílies sobre la importància d'assistir a classe i prevenir així l'absentisme escolar. El tret de sortida simbòlic a la campanya es va donar ahir al migdia a l'institut de Navarcles, on es va penjar la primera lona i es va fer un col·loqui entre els delegats de classe i diferents representants polítics.

La campanya, que està pensada especialment per als darrers cursos de primària i els joves de secundària i les seves famílies, vol dinamitzar i sensibilitzar tots els agents sobre la importància de l'èxit escolar com a factor de cohesió social, i que els infants, joves i les seves famílies donin valor al fet d'anar a l'escola.

En aquest sentit, la regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, assegura que "s'ha d'intentar fer veure als alumnes i les famílies el valor de l'educació, que és un bé que no podem deixar perdre perquè és una oportunitat no només per aprendre sinó per créixer personalment i relacionar-nos".

Per la seva banda, el conseller comarcal d'Acció Social, Albert Marañón, apuntava que "si volem una societat més justa on tothom tingui les mateixes oportunitats cal que lluitem contra l'absentisme escolar i garantim que tothom va a l'escola i se sent motivat per anar-hi". També es va mostrar convençut que "no és un problema només del present sinó per al futur".

L'inici de la campanya també va posar en relleu que el fenomen de l'absentisme escolar al Bages no és numèricament elevat i no hi ha casos greus, llevat d'alguns de puntuals. Tot i així, destaquen també que el fenomen sovint va acompanyat d'altres indicadors de risc social i de la possibilitat d'abandonament escolar prematur i processos de precarització i exclusió del món laboral dels adolescents absentistes.

Un treball integral

La campanya de sensibilització s'emmarca en el protocol de prevenció i intervenció en absentisme escolar al Bages, coordinat pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa, al qual estan adherits la pràctica totalitat dels ajuntaments de la comarca. El protocol té la implicació de professionals d'àmbits molt diversos, com centres educatius i serveis socials, que treballen en xarxa per detectar l'absentisme i intervenir-hi. Com a darrer recurs, en els casos més greus, també es preveu la intervenció de la Fiscalia de Manresa-Igualada.

La campanya per prevenir que els infants i joves faltin de forma repetida a classe de manera injustificada arribarà en les properes setmanes a tots els centres educatius de primària i secundària del Bages (26 a Manresa i 64 a la resta de la comarca), que lluiran les pancartes.