Urbanisme plantejarà que Cardona entri en el Pla Director de la Mineria del Bages

L'alcalde havia reclamat la inclusió del municipi per l'interrogant que plana sobre el que queda de runam

06.10.2016 | 07:39
L´explotació del runam vell de Cardona té un futur incert

El futur Pla Director de la Mineria del Bages, que s'ha de presentar i aprovar a final d'aquest mes, podria acabar incloent Cardona, municipi que inicialment n'havia quedat fora. Si més no, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, responsable d'elaborar aquest document que ha de marcar l'ordenació de l'activitat minera de la comarca, està valorant una proposta que incorporaria també aquesta població i que es debatrà i se sotmetrà a aprovació amb el conjunt del PDU a la propera Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central.

El departament no ha concretat fins a quin punt la realitat actual i les previsions de futur de l'espai miner de Cardona hi quedarà reflectit, però el que està clar és que per part de la Generalitat s'ha volgut donar resposta a una demanda que l'alcalde, Ferran Estruch, va expressar el mes de juny passat, quan es va començar a fer públic que l'explotació -actualment activa- de l'antic runam per part de l'empresa Ercros està en l'aire. Inicialment, el pla director -del qual el març passat es va presentar un avanç- incloïa les poblacions que tenen l'activitat minera de la potassa activa i la que es veu implicada pels plans de futur: Sallent, Súria, Balsareny i Callús.

El pla, a grans trets, pretén ordenar tant les instal·lacions vigents com les que es preveu desenvolupar, i també encarrilar una sortida per als runams generats. És sobretot en aquest darrer aspecte que l'Ajuntament de Cardona va posar la seva reivindicació de formar part, d'una manera o altra, del PDU de la mineria del Bages. A final del mes de juny passat (vegeu edició del dia 30), després d'una reunió mantinguda amb la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat i amb la subdirectora d'Urbanisme, l'alcalde expressava la necessitat que Cardona s'hi integrés d'alguna forma per "garantir que no ens perjudica", segons deia en aquell moment. Bàsicament, el que es vol assegurar és que un document que un dels aspectes que pretén regular és el de donar sortida als runams salins, posi les bases d'aquest aprofitament i eliminació sense obviar que a Cardona encara n'hi ha una quarta part del que l'activitat minera hi va deixar.

Aquesta demanda pren especial rellevància ara que s'ha disparat l'alarma sobre el futur de l'explotació que l'empresa Ercros està fent des del 2008 del runam vell de Cardona (el nou ja el va exhaurir i, per tant, ja està eliminat).

Tal com ha anat informant aquest diari, el que ha fet posar en alerta l'Ajuntament de Cardona és que la direcció d'Ercros li va traslladar que, tot i que han aconseguit millorar ostensiblement la qualitat de la sal de Cardona, si arribaven a un acord per comprar sal vacuum optarien per aquesta via. Es tracta de la sal que es començarà a produir a Súria, que és la més pura, la qual cosa es tradueix en un cost inferior en el procés de producció del clor. Això passa en un moment en què Ercros ha d'afrontar canvis tecnològics en els processos de fabricació de clor, obligat per noves directives de la UE, i que en poc més d'un any perdrà un dels seus principals clients.

Si no hi ha canvis, el Pla Director Urbanístic de la mineria del Bages se sotmetrà a aprovació inicial el 26 d'octubre. Malgrat que en la presentació de les línies principals del document, el 23 de març passat, es va anunciar que previsiblement superaria la seva aprovació inicial abans de l'estiu, finalment, i a causa de la gran quantitat d'aportacions que ha rebut en la fase de propostes i suggeriments, el primer tràmit s'ha hagut de posposar fins a final d'octubre. Un dels objectius és assolir el residu zero en un màxim de vint anys i que no calgui fer més abocaments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema