En el marc dels actes de cloenda del 75 aniversari del retorn de les relíquies dels sants màrtirs, Cardona inaugurarà, el dissabte 15 d'octubre, la recuperació dels finestrals gòtics i els nous vitralls de l'església de Sant Miquel. Amb l'estrena d'aquests elements es culminen els treballs de restauració de la façana nord del temple, iniciada fa dos anys per dignificar l'entrada per la plaça del Mercat. La recuperació dels finestrals (que estaven tapiats des de feia segles) s'ha completat ara amb els nous vitralls, que s'acaben d'instal·lar aquest setmana.

Els vitralls han estat dissenyats per l'artista solsoní Jaume Cuadrench a l'entorn de la iconografia dels sants màrtirs i d'altres elements folklòrics i devocionals cardonins, i elaborats pel taller del vitraller barceloní Jordi Bonet. En una de les peces s'hi poden veure representats els dos sants Celdoni i Ermenter i a l'altra la Mare de Déu del Patrocini, l'àliga de Cardona i un bastoner, element del folklore local molt lligat a la patrona de la vila ducal.

La inauguració es farà el dissabte de la setmana vinent, a les 9 del vespre. Segons el rector de la parròquia de Cardona, mossèn Carles Pubill, "serà un acte senzill al final de la missa amb una oració i la benedicció" dels nous elements, que s'il·luminaran per a l'ocasió amb uns focus a l'exterior del temple. L'acte inclourà la intervenció de l'arquitecte responsable de la restauració, del dissenyador dels vitralls i del vitraller. Durant la celebració, s'estrenaran els nous goigs commemoratius del 75 aniversari, compostos pel musicòleg Ovidi Cobacho.

La descoberta dels finestrals gòtics i la construcció dels nous vitralls completen la restauració de la façana del temple que es va realitzar fa un parell d'anys i que va permetre consolidar tota la pedra de la paret i preservar els elements artístics del conjunt de la portalada. Posteriorment, es van treure a la llum els dos finestrals gòtics originals, a banda i banda de la portalada, que en algun moment es van tapiar amb pedra i argila, probablement per la guerra de Successió. Tot i que no va ser possible recuperar cap peça dels originals, s'han dissenyat els dos vitralls que s'acaben d'instal·lar amb els sants màrtirs i elements folklòrics i devocionals cardonins.

Processó amb la imatgeria

L'endemà, diumenge 16 d'octubre, tindrà lloc la cloenda del 75 aniversari del retorn de les relíquies dels sants màrtirs amb una processó pel nucli antic de la vila que començarà i acabarà a l'església de Sant Miquel. A la celebració, que es farà a 2/4 de 6 de la tarda, hi assistirà l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i el bisbe de Solsona, Xavier Novell. També hi ha prevista la participació dels devots de Calahorra, Cellers, Leyre i Santander.

A la processó, que inclourà els balls de la imatgeria davant de l'ajuntament, hi participaran els Geganters de Cardona, els nens del Ball de Bastons, els trabucaires de Sant Ramon, la Coral Cardonina, l'Escolania de Sant Miquel, la Banda de Música de Cardona i els Armats de Manresa.