Crema catalana amb regust sallentí per als americans

La bagenca Alba Sunyer porta al sud dels Estats Units un projecte de cuina mediterrània

10.10.2016 | 12:01
A la dreta, la sallentina Alba Sunyer amb un dels plats que ha elaborat a les mans

Fa vuit anys, empesa per un projecte professional fonamentalment de la seva parella, la sallentina Alba Sunyer va deixar el seu pis de Manresa i va emprendre rumb cap als Estats Units amb els seus tres fills. Tocava aprendre l´idioma per poder fer vida amb normalitat, començar un nou projecte escolar per als nens, afrontar el canvi radical que suposava marxar i resoldre un inesperat problema laboral: l´Alba Sunyer era una fisioterapeuta amb bones mans (havia creat el centre Talus, a Manresa), però un inoportú accident li va afectar de manera molt important un braç. Amèrica no era només un canvi, sinó, forçosament, un tornar a començar en la vida professional.

Aleshores, de l´afició en va néixer una nova professió i, avui, una oportunitat de negoci. Bona cuinera a casa es va decidir a portar el seu art amb paelles i cassoles a les llars americanes. «Primer -explica- cuinava per als amics. Em van suggerir que ho fes professionalment, anar a cuinar a casa d´altra gent oferint una proposta diferent d´aquella a què estan habituats». Alba Sunyer els portava una proposta de cuina catalana de límits amplis, perquè la carta de presentació per a un americà, allò que t´obre portes a la taula, admet que «és la paella». Un arròs amb carn i peix, com el que es faria aquí, però servit i menjat a Greenville, ciutat de l´estat de Carolina del Sud.

De les cases particulars es va passar a oferir-se per cuinar per a grups i empreses, i d´aquí a crear el The Mediterranean Corner, un espai de cuina catalana als Estats Units, ara ja amb una visió empresarial.
Ara ja té vaixella, cristalleria i coberteria per poder oferir un àpat allà on calgui, disposa d´un equip estable de tres col·laboradors i un grup de treball en els moments de feina de 15 persones. A més ha creat l´espai per cuinar, ha comprat els elements per traslladar, conservar i preparar el aliments al lloc i tot el que requereix un negoci de càtering. Però, a més a més, ha adaptat el seu projecte a un concepte nou que als Estats Units està molt en voga: el 'team building', construir equip a partir de la cuina.

Alba Sunyer explica que el seu projecte, en aquestes moments, se sustenta sobre dues potes: per una banda continua oferint aquesta possibilitat de fet càterings de cuina catalana a l´àmbit particular i de grans grups, però, per l´altra, han definit un projecte que «està tenint molt èxit en el món de l´empresa», el 'team building', en el qual, a partir de la cuina i de la participació del grup, es potencia el treball en equip i la relació entre els seus membres. Aquí, la sallentina ja no hi va sola, sinó que té el suport d´una 'coach'. El que es manté com a essència, però, és la catalanitat (amb alguna excursió cap a la cuina d´altres llocs i productes de la península).

Aquesta voluntat de fer una proposta de cuina catalana és la que li permet a l´Alba Sunyer sentir-se segura darrere els fogons i, alhora, diferent davant la infinitat d´oferta que hi ha als Estats Units. La zona on viu també hi té molt a veure, amb l´acceptació. En principi, és un territori amb un gran sentiment americà, més tancat que el del nord, però al mateix temps és una ciutat en desenvolupament on han desembarcat durant els darrers anys grans empreses europees com Michellin o BMW, i en aquests grups també hi ha trobat una gran acceptació.

Fer cuina catalana fora de Catalunya té els seus inconvenients, però superar els obstacles és «un al·licient més», confessa Sunyer. Cuina catalana que incorpora conceptes com l´oli (sempre català) o el vi (aquí hi ha alguns problemes per trobar-ne de català). I d´altres que no es poden comercialitzar: com es pot oferir una botifarra amb mongetes? L´Alba Sunyer ha trobat productors ramaders que li cuiden els porcs per elaborar (ella mateixa) les salsitxes i les xistorres, i agricultors que li fan créixer mongetes perones, pebrots del tipus Padron, entre altres verdures. Té una bona part del producte resolt, però encara li caldria trobar un exportador de producte embotit sec i, per què no?, també alguns dels vins de la terra.

I l´Alba Sunyer no només cuina. Prepara el menjar i parla als convidats. «Parlo molt», admet. «I els explico el meu país, el moment històric que viu i els perquès de la situació política actual», perquè a través del producte i del plat explica la diferència i l´autenticitat de la proposta. Caça les simpaties dels americans amb el plat a taula.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema