Com en els darrers quatre anys, Artés va aprofitar la celebració de la Hispanitat per fer una jornada de voluntariat i treballar pel poble. En aquest sentit, l'Ajuntament, conjuntament el Grup del Museu de la Història d'Artés i el Casal de Joves El Kanal, van proposar diferents activitats per recuperar elements històrics del municipi. Una quinzena de voluntaris van optar per iniciar les tasques d'adequació de l'antiga teuleria de La Sala.

"Avui tenim ganes de treballar i la manera que tenim de fer-ho és voluntàriament un dia de festa que no tenim ganes de celebrar perquè no ens pertoca", comentava el regidor de l'Ajuntament d'Artés Ernest Clotet (CUP).

Entre els voluntaris hi havia Jordi Berenguer, d'Artés per la Independència (entitat que inicialment organitzava la jornada de voluntariat), que recordava que "vam començar traient pintades feixistes i altres tasques de neteja en diferents punts d'Artés". Ahir tampoc va faltar a la cita perquè "avui no és festa, és un dia de treball normal i corrent i si algú vol fer festa que la faci però jo avui he de treballar".

La teuleria del mas La Sala, de la qual es conserva l'estructura, es va construir el 1914 i es calcula que fa uns 80 anys que va deixar de funcionar. Segons explicava ahir Mireia Vila es tracta d'un forn d'obra que "normalment anaven lligats a la reforma d'alguna masia propera, però a principi del segle XX coincideix amb una època de creixement del poble i segurament era una activitat preindustrial on es feien teules i totxos". Ahir, els voluntaris van desbrossar la teuleria i en una propera fase es podrien consolidar els murs. La idea és fer una ruta cap al serrat de la Cabra d'Or. Tot plegat, es podria relacionar amb la revolta dels Burots, que l'any vinent celebra el centenari.

Camp d'arqueologia a Monistrol

La CUP de Monistrol de Calders també es va sumar als col·lectius que ahir van promoure iniciatives per fer laborable el 12 d'octubre. Ho van fer amb un camp d'arqueologia, on van participar prop d'una vintena de persones, per donar continuïtat als treballs iniciats aquest estiu al jaciment de Pumanyà, que ha descobert les restes d'un mas d'entre els segles XI i XIV.