Un bosc ple d'arbres amb personatges il·lustrats per Joan Turú i cistelles plenes de contes per reflexionar sobre els estereotips de gènere. A grans trets, aquests son els elements d'«El Bosc dels contes», una exposició itinerant impulsada pel Consell Comarcal del Bages amb el suport de la Diputació, que es va estrenar ahir a al Casino del Borràs de Castellbell, i que al llarg dels propers mesos recorrerà una dotzena de municipis de la comarca.

L'exposició és oberta a tots els públics però es dirigeix molt especialment als escolars, i els convida a un petit recorregut que inclou jocs, tallers i narracions de contes clàssics repensats amb versions que fugen dels estereotips sexistes i de gènere que sovint els caracteritzen. En el cas dels escolars, aquest recorregut es fa de la mà de la dinamitzadora i conta-contes Clara Gavaldà, que guiarà els nens i nenes en l'itinerari i els farà partícips de la iniciativa amb diverses activitats. En el cas dels cicles infantil i inicial es farà la visita guiada i se'ls entregarà material didàctic i contes per treballar a l'aula; per als de cicle mitjà, també es farà la visita guiada, el visionat de la pel·lícula de la ventafocs però que ensenya una noia valenta i enginyosa, i l'entrega de material didàctic. En el cas del cicle superior, es preveuen activitats per fer a l'aula, i el visionat de la pel·lícula Al sostre del món.

«El Bosc dels contes» es podrà veure a Castellbell fins al 23 d'octubre (els matins per als escolars, i els dimarts i dijous de 5 a 7 serà oberta al públic). Del 25 al 31 d'octubre serà a Castellgalí; del 2 al 10 de novembre, a Monistrol de Montserrat; de l’11 al 20 de novembre, al Pont de Vilomara; i del 21 de novembre a l’11 de desembre a Sant Vicenç. A partir del gener, a 7 pobles més, encara per concretar.