Deu escoles del Bages, cinc del Berguedà i cinc d'Osona participen a la campanya de sensibilització en matèria de salut visual infantil «Veure per Aprendre» promoguda per l´associació Visión y Vida. L'activitat, duta a terme gràcies a la col·laboració de més de 1.500 òptiques participants, tindrà lloc a 525 ajuntaments simultàniament i a més de 4.500 escoles a les quals se les ha convidat a participar-hi. A Catalunya, en aquesta edició s'ha aconseguit arribar a 739 escoles de 78 municipis, comptant amb la participació de més de 228 òptiques.

Pel que fa a la comarca del Berguedà es tracta, concretament, de les escoles Sant Joan de Berga; Col·legi de Gironella i Anunciata de Gironella i Alfred Mata i Sant Martí de Puig-reig. Del Bages hi participen l'escola Catalunya de Navarcles i La Renaixença, Pare Algué, Bages, Santa Rosa de Lima, Mare de Déu del Pilar, Ítaca, Valldaura, Les Bases i Oms i de Prat de Manresa. A Osona. en formen part el Mare de Déu del Sòl del Pont de Roda de Ter i el Doctor J. Salarich, La Sínia, Vic-Centre i Escorial de Vic.

Amb aquesta iniciativa, Visión y Vida pretén arribar a col·legis, ajuntaments i societat civil en general per conscienciar pares, famílies i professors de la importància de tenir cura de la salut visual dels més petits, ja que se sap que un de cada tres casos de fracàs escolar està associat a una mala visió i que el 30% de les dificultats d'aprenentatge es deriven de problemes d'eficàcia i percepció visual. Tot i això, a dia d'avui se sap que el 50% dels nens que haurien de portar ulleres no ho fa per desconeixement dels seus pares.

Amb aquests motius en ment, l'entitat i els seus socis col·laboradors realitzaran als nens d'entre 6 i 12 anys, fins al 31 d'octubre, un seguit de screenings visuals (revisions) sense cost per a les famílies, «que permetran detectar si l´alumne presenta algun problema de visió que pot estar afectant el seu rendiment escolar i desenvolupament», explica Salvador Alsina, president de l'associació.

Com a novetat, en aquesta etapa de la campanya i amb la intenció d'aconseguir revisar el major nombre de nens possible per poder tenir una imatge clara de quin és l'estat real de la visió dels nens a Espanya, «Visión y Vida està oferint un servei detallat d'acord amb les necessitats dels centres educatius i els seus alumnes, alhora que ha buscat el suport de totes les conselleries de Sanitat i ajuntaments per a que les revisions es realitzin al major nombre possible d'alumnes», recorda Alsina.

A més, aquells centres que ho desitgin poden sol·licitar rebre una sèrie de tallers formatius sobre salut visual sota el títol «Aprèn a conèixer els teus ulls», en els quals els alumnes de 4t a 6è de Primària poden aprendre de la mà d'un professional el fonamental sobre el sentit de la visió i com cuidar-la.

Una altra de les novetats d'aquesta etapa és l'habilitació d'un telèfon per a que educadors i famílies puguin consultar els seus dubtes, rebre informació sobre l'òptica més propera al seu domicili o proposar idees a l'associació. El web www.verparaaprender.es posa a disposició de l'usuari una àrea de consells i jocs infantils amb els quals grans i petits podran aprendre sobre visió jugant, rebre consells per millorar el seu estudi o aliments beneficiosos per a la salut visual.

En paraules d'Alsina, «esperem que aquesta campanya - amb les dades de la qual crearem el primer estudi de camp sobre l'estat real de la visió dels nens a Espanya- ajudi a conscienciar a les nostres autoritats que la visió és clau en el desenvolupament dels menors i, a dia d'avui, no ens podem permetre que només 3 de cada 10 menors de 7 anys acudeixi a les seves revisions pertinents, mentre sí que s'ha aconseguit que el 98% de les famílies acudeixi regularment amb els seus menors a l'odontòleg. Aquesta campanya, de la mateixa manera que s'ha fet amb altres com la de l'ús del cinturó de seguretat, és imprescindible per evitar l'alt cost social que s'associa als problemes visuals».

Des d'avui fins a la fi de la campanya Visión y Vida seguirà treballant en acords puntuals amb diferents ajuntaments per realitzar activitats de revisions als carrers, tant en el Dia Mundial de la Visió com en el Dia Mundial del Nen, que se celebrarà el proper dia 20 de novembre. «Hem aconseguit acords molt interessants amb Ajuntaments molt importants com el de Sevilla, amb el qual estem tancant una col·laboració centrada en el treball de camp en certes àrees de transformació social. Així mateix, en aquesta segona etapa hem notat la implicació de molts consistoris, que han inclòs la campanya Veure per Aprendre dins de la guia d'activitats dels centres educatius del seu municipi, amb intenció de repetir anualment l'activitat i, d'aquesta manera, aconseguir que la percepció i la sensibilització social pel que fa a aquest tema vagi tornant-se la idònia i junts evitem que no es produeixi ni un cas més de fracàs escolar derivat d'un problema de visió», conclou Alsina.