Les depuradores de Talamanca i Mura podran entrar en servei a final d'any. Un fet que pren especial rellevància no només perquè ambdues instal·lacions començaran a complir la funció per a la qual van ser projectades i permetran que les rieres on van a parar les aigües residuals d'ambdós municipis guanyin en qualitat, sinó perquè es posarà punt final a un viacrucis que fa cinc anys que dura.

Totes dues estacions es van començar a construir l'any 2011 i, de fet, fa quatre anys que estan pràcticament acabades. Però els problemes financers que va tenir l'empresa constructora, primer, i el procés per connectar-les a la xarxa elèctrica, després, han fet que s'hagin mantingut inactives.

Tant l'Agència Catalana de l'Aigua (promotora i gestora de les depuradores) com Endesa -que ha redactat el projecte de connexió elèctrica i en fa el seguiment, tot i que no l'execució- han confirmat que les connexions ja estan pràcticament enllestides (totalment en el cas de Talamanca) i que ara només quedarà pendent el tràmit administratiu de donar-les d'alta, segons han precisat fonts de la companyia elèctrica.

Les dues estacions depuradores formaven part del contracte de concessió del Pla de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes del Llobregat Nord (que incloïa una trentena d'intervencions), però van quedar paralitzades per la fallida econòmica de l'adjudicatari del contracte, una Unió Temporal d'Empreses. A final del 2014 es va regularitzar la situació de la concessionària, que va cedir tot el contracte a una de les empreses.

Al llarg d'aquest any s'ha estat treballant en la regularització de les condicions del contracte de concessió, l'actualització de l'acord i la seva modificació amb el canvi d'adjudicatari per tal que es po- guessin acabar d'executar amb totes les garanties jurídiques.

Les obres van ser promogudes per l'ACA dins un pla de la Generalitat encarat a poblacions que, com Mura i Talamanca, no tenien cap tipus de sistema per depurar les seves aigües (s'aboquen directament al riu), per la qual cosa la notícia va ser rebuda amb entusiasme pels dos pobles, que feia anys que reclamaven una solució per a les seves aigües residuals.

El juny del 2011 es van iniciar les obres de construcció de totes dues instal·lacions. Segons les previsions d'aleshores del departament, la de Talamanca havia d'estar enllestida a principi del 2012, i la de Mura cap a la primavera d'aquell any. Tots dos esperen la posada en marxa de les depuradores, ja que tot i que es tracta de poblacions amb pocs habitants permanents, els caps de setmana i els mesos d'estiu multipliquen fins i tot per cinc el nombre de residents. A més, les dues poblacions són dins els límits d'un parc natural, el de Sant Llorenç del Munt.