L'empresa pública Adif, gestora de les infraestructures ferroviàries, ha adjudicat un contracte per a la millora de cinc trinxeres de la línia de Renfe Barcelona-Manresa, situades en el tram del Bages. Aquestes obres, amb una durada prevista d'un any, han de permetre anar restablint la velocitat dels combois, que des de fa mesos es veu afectada per diversos punts de restricció, i, per tant, el temps de trajecte, que s'ha anat veient modificat a l'alça.

Els treballs, segons informa Adif, es duran a terme en cinc trinxeres -desmunts situats a banda i banda de la via, que en aquests cas són inestables- ubicades dues a Manresa, dues a Castellbell i el Vilar i una a Sant Vicenç. El contracte, amb un termini d'execució estimat d'onze mesos, s'ha adjudicat a la Unió Temporal d'Empreses formada per Pavasal i Vía Civil per un import de 803.412 euros. S'hi sumarà també una partida de 35.806 euros en concepte dels serveis que aporta directament Adif. L'objectiu de l'actuació és consolidar les trinxeres per garantir uns nivells més elevats de fiabilitat i qualitat, a més de reduir la probabilitat d'incidències. També es vol minimitzar la probabilitat de despreniments de vegetació o altres materials sobre la via.

Segons ha comunicat Adif, a les cinc trinxeres es farà un reforç dels diferents materials rocosos i també un sanejament de tots els elements estructurals i de protecció amb l'objectiu de prevenir el despreniment de materials. A més, es faran feines de sega i desbrossament, així com també la supressió d'arbres. En relació amb aquesta darrera actuació, la companyia ferroviària informa que la tala d'arbres es farà amb una autorització prèvia de les administracions competents i després de fer una anàlisi "exacta" dels que s'han d'eliminar.

L'empresa pública ha explicat que han finalitzat obres en cinc trinxeres d'aquesta mateixa línia situades a Montcada i Reixac, Terrassa, Viladecavalls i Castellgalí, amb un cost de 490.000 euros. Segons la companyia, aquests treballs ja han permès suprimir cinc limitacions temporals de velocitat, un fet que permet reduir el temps del trajecte i "prestar un servei més eficient per als viatgers", tot i que, com a mínim fins que s'enllesteixin les obres que ara s'han adjudicat, no es podrà recuperar la plena normalitat.

Aquest mes s'iniciaran els treballs de tractament i consolidació de cinc trinxeres més, quatre d'elles situades a Vacarisses i una altra a Sant Vicenç , alhora que s'ha adjudicat un altre contracte per a la realització d'obres de modernització del pont sobre el barranc de Sanana, al terme municipal de Castellbell i el Vilar, i del pas inferior de Lorpina, a Vacarisses. Aquesta actuació ha de permetre millorar l'estat de les dues infraestructures i allargar la vida útil dels materials. Les obres tenen un pressupost de 260.000 euros i és previst que s'executin al llarg de quatre mesos.