Les darreres analítiques fetes de l'aqüífer de la Font Gran de Monistrol de Montserrat, del qual s'abasta el municipi, evidencien que hi ha una progressiva reducció de la contaminació d'hidrocarburs que es va detectar a mitjan mes de setembre.

Malgrat tot, tant l'Ajuntament com l'Agència Catalana de l'Aigua han expressat que tenen la intenció de mantenir el dispositiu que es va establir arran d'aquest episodi fins que es constati que l'estat de l'aigua està totalment normalitzat. És a dir, el consistori mantindrà el sistema de filtres de carbó que es va instal.lar i que va començar a funcionar el 26 de setembre, i que des de llavors depura l'aigua que es capta abans no entra al dipòsit, i per part de l'ACA s'ha subratllat que durant almenys dos mesos s'aniran recollint i analitzant mostres cada 15 dies "per assegurar-nos que la qualitat de l'aigua de l'aqüífer és bona, a més de seguir analitzant quina podria ser la causa" que va originar la contaminació.

Tanmateix, tant Ajuntament com Generalitat han expressat que pot ser que no se n'arribi a determinar l'origen concret ja que, segons fonts de l'ACA, "si es tracta d'un vessament puntual és molt complicat identificar la procedència si no és que es detecta de manera immediata". Per la seva part, l'alcalde monistrolenc, Joan Miguel, ha explicat que el consistori té sobre la taula tres pressupostos de diferents empreses per aclarir la fuita de gasoil que hi va haver al pavelló pocs dies abans de l'episodi i amb la qual es podria relacionar la contaminació, "sense tenir garanties, ni de bon tros", que en sigui la causant.

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, l'última analítica reafirma que els nivells d'hidrocarburs estan per sota dels paràmetres fixats i que, a més, "a diferència de l'analítica anterior, en aquesta ja no surten pics de compostos volàtils i semivolàtils (el que seria l'olor) que van sortir en les mostres preses quan es va fer evident el problema de les olors a l'aigua de xarxa", per la qual cosa, diuen les mateixes fonts, "tot fa indicar que l'episodi va a la baixa".

En aquest sentit, han posat en relleu que "l'abastament d'aigua de Monistrol de Montserrat està garantit amb les mesures que va adoptar l'Ajuntament, amb la instal·lació de filtres de carbó abans de l'arribada de l'aigua al dipòsit municipal".

L'alcalde també ha reafirmat que "la contaminació està en via de desaparèixer, però es tracta d'un tema lent" i, per tant, tornar a captar l'aigua sense filtrar "no és una cosa immediata".