Gairebé tots els ajuntaments de la demarcació de Barcelona (en concret, el 95%) han rebut peticions de particulars durant el darrer any per fer front al pagament de factures de subministrament, i en 3 de cada 4 ajuntaments s'ha augmentat el pressupost per aquesta partida. Són dades diagnosticades per la Diputació de Barcelona, que constaten que la pobresa energètica és un problema greu per als municipis.

Per fer-hi front, durant els dos propers anys l'ens provincial ha anunciat que destinarà un milió d'euros per intervenir en 4.000 llars i analitzar la situació per aportar solucions de millora.

De moment se n'ha fet un pla pilot en diferents poblacions, que ha constatat que cada família podia estalviar uns 300 euros anuals. El càlcul és que el pla que engega l'ens pot representar fins a 1,2 milions d'euros d'estalvi global cada any per aquest concepte.

A partir del proper mes de novembre la Diputació de Barcelona començarà a auditar energèticament 4.000 habitatges de 212 municipis de la demarcació per comprovar com es consumeix l'energia i estudiar quines mesures es poden prendre per millorar l'eficiència.

En una segona visita, els tècnics que duran a terme aquesta tasca podran instal·lar elements de millora com ara bombetes de baix consum (hi ha la previsió d'instal·lar-ne 8.000), virets per a les finestres i regletes amb interruptor, entre d'altres. A més, es donaran consells pràctics i s'intentarà que les famílies vulnerables tinguin la millor tarifa en cada cas.

És el nou pla engegat per la Diputació de Barcelona que destinarà 1 milió d'euros els dos propers anys per arribar a una part dels beneficiaris dels serveis socials dels ajuntaments que han demanat ajuda per fer front al pagament de les factures elèctriques, de gas o d'aigua. A través d'un estudi, la Diputació de Barcelona, ha constatat que en el 95% dels municipis han crescut aquestes demandes i que en 3 de cada 4 han augmentat el pressupost destinat al pagament de factures.

Per aquest motiu, la Diputació proposa mesures de prevenció més enllà del pagament d'aquestes factures. Maite Fandos, diputada de Benestar Social, ha explicat que es tracta de donar eines a les famílies perquè no els calgui anar als serveis socials.

Amb el pla pilot dut a terme en pobles petits es va calcular que amb la intervenció en 40 domicilis es va aconseguir un estalvi mitjà anual per família de 301 euros, i un estalvi energètic de 1,6kWh per llar.

Aquest estalvi va suposar una reducció d'emissions de CO2 de 630 tones anuals, equivalent al consum anual de gairebé 200 llars. Entre les mesures que es van dur a terme destaca la instal·lació de 422 elements de millora, majoritàriament bombetes de baix consum, i la tramitació del bo social, una mesura que en el 80% dels casos en què s'hi té dret, no està tramitat, ja sigui per desconeixement o per burocràcia.

Actualment la pobresa energètica es calcula que afecta el 9% de les llars de la demarcació de Barcelona. Aquest milió d'euros se sumen als 11 i 15 que la Diputació ja adreça als municipis de la província per ajudar-los a combatre necessitats bàsiques, i que, en molts casos, s'acaben destinant a pagar factures de les famílies més vulnerables.