L'Ajuntament d'Artés ha pres el compromís de promoure la implantació d'una associació que, com hi ha en altres municipis de la comarca, es faci càrrec de l'autogestió dels enterraments de totes les persones que en formin part. Actualment no hi ha cap entitat d'aquestes característiques i l'objectiu de la seva creació seria facilitar el cost econòmic que suposa per a una família haver de fer front a un enterrament, ja que amb aquest sistema la despesa es cobreix progressivament amb quotes i entre tots els associats.

El compromís neix d'una moció que el consistori va aprovar en el ple municipal celebrat dijous al vespre, presentada per la CUP però que va incorporar algunes esmenes tant d'ERC (soci de govern) com de Convergència (a l'oposició), en la qual es va deixar clar que l'Ajuntament ha de fer passos per incentivar el naixement de l'associació, però que en quedarà desvinculat de la gestió.

En el mateix acord, el consistori també s'ha compromès a buscar un espai on es puguin celebrar enterraments laics i a desenvolupar una ordenança que en reguli l'ús.

Aquesta moció arriba en un moment en què s'ha obert a la comarca un intens debat sobre la situació del mercat funerari, i en un municipi, Artés, que té un tanatori privat i que va estar tancat durant alguns mesos a causa d'un procés judicial sobre l'ús privatiu del tanatori. El tanatori va ser reobert a principi d'aquest any.

Precisament, el primer dels acords que recull la moció estableix que l'Ajuntament d'Artés demanarà al Consell d'Alcaldes que es posicioni favorablement a la proposta d'encarregar un estudi de viabilitat econòmica que prevegi, entre altres opcions, la creació d'una empresa pública comarcal de serveis funeraris. En la moció, la CUP argumenta que "amb el retorn del servei públic, assoliríem dos objectius. S'aconseguiria una important rebaixa de preu en la majoria de municipis, ja que en molts casos les empreses aprofiten la posició dominant per imposar uns preus inflats i que no tenen cap relació amb els costos que genera el servei. I es recuperaria la gestió democràtica d'un servei essencial i universal, de manera que la mort deixaria de ser un negoci". La CUP defensa que els serveis funeraris són un servei social bàsic i que "com a tal no pot deixar-se en mans d'empreses privades que operen amb l'únic criteri de la maximització de beneficis".