Més de mil persones, encuriosides per veure com es vivia a l'edat mitjana, han anat al campament que una setantena de persones han aixecat aquest cap de setmana a la finca el Plaià, al terme de Santpedor, per viure sota els costums i les activitats típiques de l'època. No ha estat una fira medieval com les que s'organitzen en diferents municipis de la Catalunya Central, sinó una posada en escena real on diversos grups de persones -alguns fins i tot amb les seves famílies- han conviscut com si estiguessin en una altra època. La constatació que hi ha interès per conèixer com es vivia quan els cavallers i els nobles imposaven les seves lleis dóna ales al projecte de la Fundació Bages Medieval de construir-hi un poblat típic del segle XI de forma pemanent.

"Mira fill, els nens de l'edat mitjana no tenien tablets ni ordinador com tu", deia una mare al seu fill mentre contemplaven com es vestien uns cavallers. Xavier Bernadí, de Sacramental de la Sant Gení -un grup de recreació històrica de Martorell-, comentava mentre vestia amb una armadura un company de l'entitat que "el concepte de la infantesa era molt diferent" i que potser els nens nobles que van viure en ple segle XIII o XIV no tenien tablets, però sí una espasa per ensenyar-lo a lluitar i anar a la guerra.

Els visitants podien aprendre aquests i altres detalls en el campament medieval, un període gens estàtic perquè dura prop de mil anys i que presenta evolucions importants en la forma de vestir i de viure. En la recreació històrica de Santpedor s'ha pogut veure, precisament, aquestes transformacions perquè hi havia diferents zones que representaven diversos segles de l'edat mitjana. "L'espasa, que s'exhibeix molt a les pel·lícules, no era una arma gens eficaç en el camp de batalla. Era molt més efectiu anar-hi amb destral. De fet, l'espasa estava reservada per als nobles i per als qui podien comprar-la", afirmava Bernadí.

Davant l'èxit del campament, la Fundació Bages Medieval, que ha organitzat la recreació històrica, assegura que hi haurà una segona edició d'aquí a un any.

De fet, les previsions són que el projecte per construir-hi el poblat del segle XI ja hagi començat i fins al terreny on es projectarà hagin pogut arribar els serveis bàsics per fer-ne la urbanització. De moment, estan mirant d'obtenir tots els permisos perquè la iniciativa sigui una realitat. "L'èxit d'aquest cap de setmana ens apropa més al projecte que volem impulsar", explicava Mireia Arenós, una de les responsables de la fundació.