Una quart part de les persones que viuen a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen diàriament i, d´aquestes, el 6% consumeixen cigarretes fetes a mà. Així es desprèn dels resultats de l´Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del bienni 2014-2015. El preu, l´enganyosa percepció que es tracta d´un tabac més natural, la moda i l´augment del consum de cànnabis han multiplicat, en els darrers anys, el consum d´aquest tipus de tabac sobretot entre els joves. Els estancs han viscut en primer pla aquest canvi d'hàbits i han vist com en pocs anys es passava d´unes escasses 3 o 4 marques de tabac de cargolar a les 35 que hi ha actualment. I tot això, acompanyat de la proliferació de productes complementaris com els filtres, el paper de fumar o les maquinetes de cargolar.

El percentatge més alt de fumadors diaris de cigarretes fetes a mà a la Catalunya Central s´observa en el grup de 15 a 44 anys d´edat (9,5%), disminueix en el grup de 45 a 64 anys (3,9%), i és inapreciable entre les persones de 65 anys en endavant. Només cal fer un cop d´ull als estancs per evidenciar l´augment del seu consum. La meitat o més dels prestatges dels establiments ja l´ocupen els productes relacionats amb el tabac de cargolar. Gairebé totes les marques en tenen al mercat i amb diferents formats, que van dels habituals paquets fins a pots i bosses amb quantitats més grans.

Joan Busquets, propietari de l´Estanc Busquets de la carretera de Vic de Manresa, actualment el més antic de la ciutat, assegura que el consum d´aquest tipus de tabac «de quatre o cinc anys cap aquí ha augmentat potser el doble, es venia molt poc i ara es ven molt». Ho atribueix, d´entrada, al preu: «surt més barat perquè amb un paquet de 5 euros poden fer uns 40 o 50 cigarrets, com dos paquets de tabac que valen 9 o 10 euros, jo compto que surt a meitat de preu». També apunta que del retorn del consum d´aquest tabac, que abans només fumava la gent gran, «en té culpa el porro, que ha fet que la gent torni a cargolar cigarretes». Tot i que el tabac de cargolar ha augmentat, el manufacturat es continua venent igual, «potser ha baixat una mica però molt poc», apunta.

El joves, principals consumidors

Pel que fa al tipus de client, els establiments consultats coincideixen que es tracta de gent jove de 18 a 40 anys. Montse Soler, de l´Estanc Bonavista de la capital del Bages, corrobora que «la gent jove és qui consumeix més tabac de cargolar, el normal ha pujat molt de preu i del d´enrotllar en fan gramatges petits amb paquets de 12 i 15 grams que surten a un preu entre 1,80 i 2 euros», més econòmic que els paquets.

Òscar Rodríguez, de l´Estanc Natàlia de Manresa, assegura que «abans la venda de tabac de cargolar era una proporció ínfima i amb l´augment del preu s´ha notat un augment significatiu sobretot entre la gent jove». Creu, a més, que «la tendència és a l´alça perquè els joves que han començat amb aquest tipus de tabac s´hi mantenen i entra més gent jove que comença fumant-ne de cargolar i el mercat es va obrint». Tot i que també ha detectat que hi ha persones grans que es canvien cap a aquest tipus de tabac per fumar menys, aquest «és un percentatge més petit i molta gent gran que s´hi passa dura un mes i torna al de paquet convencional».

Canvi de normativa

La nova normativa farà desaparèixer, a partir del maig de l´any vinent, els paquets de menys de 30 grams de tabac de cargolar. Això fa que els fabricants ja vagin eliminant progressivament els envasos de 15 i 20 grams. D´aquesta manera, tots els paquets costaran entre 4,5 i 5 euros com a mínim, quan ara se´n poden trobar d´1,80 o 2 euros. «No és que s´apugi el tabac sinó que n´hi haurà més quantitat», aclareix Busquets. Per a Soler amb la nova normativa «potser s´equiparan una mica el comercial i el de cargolar».

L´augment del consum d´aquest tipus de tabac ha fet créixer de forma considerable l´oferta per part de les indústries tabaqueres. De les 3 o 4 marques que hi havia anys enrere s´ha passat a la més d´una trentena que hi ha actualment al mercat. «Hi ha molta oferta perquè, a banda de les marques que tota la vida s´han dedicat a fer tabac de cargolar, ara totes les més comercials que no tocaven el tema, com que tenia sortida, han començat a fer-ne», apunta Soler.

Productes complementaris

A mesura que s´ha disparat el consum del tabac de cargolar han proliferat els productes complementaris. Filtres, paper de fumar, tubs (cigarretes buides), màquines d´entubar i de cargolar o fundes per als paquets. «Això fa que venguem més estris que potser tabac», ironitza Busquets. Els qui no hi tenen pràctica o poca destresa opten per les màquines de cargolar o entubar, que poden valer entre 2 i 5 euros, però fins i tot n´hi ha d´elèctriques, el preu de les quals s´enfila fins als 40 euros. Per tot plegat, els estanquers «ens hem de posar al dia i anar-nos adaptant a la situació», assegura Soler.

En definitiva, lluny d´una moda passatgera (i sense destronar les cigarretes manufacturades), sembla que el tabac de cargolar (que a Catalunya consumeixen 420.000 persones, segons el departament de Salut) ha tornat per quedar-se.