El 30 de juny de l'any que ve és la data fixada com a límit perquè Iberpotash pugui abocar al runam del Cogulló. A partir d'aquell dia, però, encara restaran uns tres anys d'activitat al front de Sallent-Balsareny, durant els quals es continuarà generant residu, ja que el trasllat de l'activitat a Súria s'estima que no s'haurà completat fins al gener del 2020.

Segons van concretar ahir els representants d'Urbanisme, Iberpotash va presentar al Govern un pla de mesures per reduir fins als 2 milions de tones els 4,5 milions d'abocaments que es produiran durant aquest període. Per tant, cal trobar una solució per a aquests dos milions de tones de material.

L'avanç del pla director enumerava fins a 11 possibilitats, valorades des del punt de vista tècnic, econòmic, social i ambiental, amb el seus pros i contres. Segons va concretar ahir la subdirectora d'Urbanisme, Rosa Vilella, després de les consultes realitzades "s'han descartat directament les que no es podien enllestir a temps amb garanties", que eren la majoria.

Segons va explicar ahir Vilella, mentre s'espera que l'empresa concreti la solució, el PDU apunta la possibilitat de transportar la sal en camions fins a Abrera o Sant Joan Despí (Baix Llobregat). A partir d'aquests punts, el col·lector de salmorres està renovat i més dimensionat i permetria evacuar la sal diluïda cap al mar. Aquesta mesura comportaria un trànsit addicional de vuit camions per hora.

Aquesta solució es podria complementar amb la dissolució i transport d'una part de la sal per l'actual col·lector de salmorres, amb capacitat per evacuar unes 200.000 tones anuals.