Els alcaldes de la conca minera del Bages han valorat de manera contraposada l'aportació que suposa el Pla Director Urbanístic que dimecres es va aprovar inicialment per regular el futur desenvolupament d'aquesta activitat. Mentre que els batlles de Súria i Sallent, Josep Maria Canudas i David Saldoni, respectivament, ho consideren una pas endavant important perquè, diuen, "s'ha aconseguit tenir un full de ruta de com tractar i ordenar la mineria al Bages i fer-ho de forma global", el de Cardona, Ferran Estruch, ha lamentat que el pla neix "coix", ja que no s'hi ha inclòs l'activitat minera d'aquesta població i només hi queda reflectida de manera tangencial.

L'únic que recull és la necessitat i requeriment que l'empresa que porti a terme l'explotació del runam vell (en aquests moments Ercros, tot i que amb un futur incert) garanteixi que disposa de l'aigua suficient per al procés de tractament d'aquest material.

Estruch ha recordat que el consistori va demanar a la direcció general d'Urbanisme el mes de maig passat que s'inclogués el seu municipi al pla, "però ens han dit que no ha pogut ser, sobretot, per motius de temps i perquè el pla ja estava molt avançat".

Davant d'aquesta situació, el batlle cardoní ha reclamat que, quan es faci l'aprovació definitiva del document, s'hi inclogui una esmena amb la part referent a Cardona. "Hem demanat que el compromís d'Urbanisme per incloure les qüestions referides al nostre municipi s'oficialitzi per escrit", apunta Estruch, que considera que "és de justícia que Cardona s'inclogui dins del pla i no s'entendria d'una altra manera". En aquests moments l'empresa Ercros és qui porta a terme l'explotació del runam vell de Cardona, però, tal com ha anat informant aquest diari, el futur de l'activitat perilla, ja que l'empresa ha deixat entreveure la seva intenció de posar-hi punt final.

El Pla Director Urbanístic aprovat inicialment dimecres té per objectiu ordenar l'activitat minera a la comarca del Bages sobre la base sobretot dels plans d'expansió de l'empresa ICL Iberia (l'anomenat projecte Phoenix). El document defineix que a banda de la sal vacuum que ja està a punt a les instal.lacions d'Iberpotash a Súria, se'n preveuen dues més que s'haurien d'ubicar al polígon de la Pobla Sud del mateix municipi. Per a l'alcalde de Sallent, el document permetrà "ordenar de forma més correcta" els sectors de la població que actualment estan ocupats per l'activitat minera, però que a partir del 2020 deixaran de funcionar. Saldoni creu que les propostes de la Generalitat "van en la línia" del que plantejava el consistori i celebra que "es descarti crear cap nova muntanya o que creixi més l'actual".

L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, veu "molt positiu" que el document aporti un "marc normatiu" en què "els ajuntaments ens podrem sentir més còmodes perquè es marquen les regles del joc i cap on ha d'anar l'activitat econòmica". A més, el batlle surienc també valora la projecció de futur que es dóna a Súria amb el nou pla: "Súria, en gran mesura, som el que som per l'activitat minera i, per tant, és una activitat que no podem perdre".