Els navassencs veuran rebaixat un 2,5 % l'IBI urbà a partir de l'any que ve. És una de les principals mesures que contemplen les noves ordenances que ha aprovat el govern de la CUP per majoria, amb l'abstenció d'ERC i els convergents, i l'absència del PSC, tots ells a l'oposició. Les noves ordenances, que amplien les bonificacions en diversos àmbits però també comporten augments de plusvàlues o de la taxa d'escombraries, responen a una voluntat d'afavorir la redistribució econòmica i actualitzar tributs que feia temps que no es tocaven, segons la CUP.

El nou IBI se suma a la rebaixa del 3 % que ja es va fer l'any passat, i afectarà la majoria d'habitatges en major o menor grau segons el seu valor. En termes absoluts, un immoble amb valor cadastral de 50.000 euros pagarà 10 euros menys d'IBI; un de 75.000 en pagarà 15 menys; un de 100.000, 20 menys; i un de 150.000, 30 menys. Com a conseqüència, l'Ajuntament deixarà d'ingressar 33.562 euros. També es rebaixarà un 15 % la taxa pels guals permanents, que passaran de pagar 29,5 euros anuals a 25, i s'han aprovat diverses bonificacions. D'una banda, s'amplia del 50 al 75 % la bonificació de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres en els immobles de més de 40 anys; i de l'altra, pel que fa a l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (que es rebaixa per als remolcs de més de 2.999 quilos), es crea una nova bonificació del 50 % per als vehicles de biogàs i similars, i del 75 % en vehicles elèctrics (que alhora pagaran una taxa de 10 euros per a la tarja de recàrrega).

L'altra cara de la moneda serà l'augment de les plusvàlues, que passa del 2,4 al 3 % en aquells immobles que els últims 5 anys hagin tingut un increment del seu valor. També s'ha actualitzat l'Impost d'Activitats Econòmiques (congelat de feia temps), amb un augment per a les empreses que facturen més d'1 milió d'euros anuals.

S'apuja la taxa d'escombraries

Les ordenances també preveuen un increment de 4,5 euros anuals de la taxa d'escombraries. Segons la CUP, aquesta mesura respon bàsicament al fet que el Consorci del Bages per la Gestió de Residus ha fet un estudi econòmic que preveu un augment dels costos en 26.749 euros. El govern de la CUP calcula que l'increment de la taxa comportarà un augment d'ingressos de 12.641 euros, però que tot i així encara hi haurà una diferència de 14.641 euros. A més, la proposta del Consorci contempla un augment d'uns 4.400 euros del dipòsit controlat (rebuig); mentre que el cost de la deixalleria augmenta 5.187 euros, fet que suposa que a l'Ajuntament li costi 33.739 euros anuals, segons sosté la CUP, i recorda que l'any passat també hi va haver una pujada de les escombraries i la taxa es va congelar.