L'Ajuntament de Sallent ha posat en marxa un programa que té una triple finalitat: recuperar pisos que han quedat buits i en condicions d'inhabitabilitat, disposar d'un parc d'habitatges per destinar-los a lloguer social (famílies en situació de precarietat) i, alhora, generar ocupació, essencialment amb la rehabilitació d'aquests domicilis.

El programa, del qual ja s'ha obert la convocatòria, proposa que tots els propietaris que tinguin habitatges al nucli urbà actualment buits i que requereixin una reforma poden fer-ne una cessió temporal a l'Ajuntament, específicament per atendre necessitats urgents de caràcter social. Com a contraprestació de la cessió, el consistori, d'acord amb els propietaris, es farà càrrec del cost de la intervenció que es consideri que cal fer al pis perquè pugui ser utilitzat.

Els habitatges inclosos al programa es destinaran a residència habitual de persones que no disposin d'allotjament ni de possibilitats reals d'obtenir-ne a curt termini. Els habitatges que optin a aquest programa han de tenir una superfície màxima de 60 metres quadrats. L'Ajuntament es fa càrrec de la realització de les obres de millora necessàries per a l'habitabilitat, pel que fa tant als materials com a la mà d'obra, i el seu valor econòmic es repartirà mensualment com a pagament de lloguer.

El consistori preveu recuperar parcialment aquestes inversions, d'una banda, mitjançant la sol·licitud i tramitació d'ajuts que ofereixen altres administracions supramunicipals per a la rehabilitació d'habitatges i, de l'altra, cobrant el lloguer social. L'Ajuntament es compromet a mantenir el pis ocupat vetllant pel seu bon estat de conservació i a retornar-lo al seu propietari en perfecte estat d'habitabilitat en finalitzar el període de cessió. També assumirà les despeses de comunitat, l'IBI i l'assegurança.

Per a aquest any, l'Ajuntament de Sallent disposa inicialment d'un pressupost de 40.000 euros, una part provinent de recursos propis i una altra d'una subvenció de la Diputació, que es destinarà a la reforma dels habitatges privats que siguin cedits.