Els ponents de la Nit del Bages per la República Catalana van carregar contra la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i es va fer una crida a la unitat política davant el malestar de la CUP per la intervenció dels Mossos d'Esquadra a l'hora d'arrestar la mandatària berguedana. El conseller de Salut, Antoni Comín, era un dels ponents de la vetllada i va demanar "astúcia", i que si s'ha desobeir l'estat, que es faci massivament. Els 250 assistents a l'acte, que es va celebrar a Sant Benet de Bages, també van tenir l'oportunitat d'escoltar Marina Llansana i Vicent Sanchís.

"Col·lapsem l'estat. Però que no només hi hagi un sol alcalde desobeint, que siguin 400", va esgrimir el conseller en una part de la seva intervenció en què parlava de la necessitat de "ser astuts" a l'hora de seguir el full de ruta que ha de culminar amb la independència de Catalunya. Va posar d'exemple el procés participatiu del 9-N del 2014, en què els ciutadans havien de definir quin futur polític volen per al país. "Que no era un acte de desobediència? I tant! El Tribunal Constitucional va enviar una sentència interlocutòria dient que no es podia celebrar perquè era il·legal, i la resolució afectava tercers, és a dir, tots els que hi participaven. I, tot i així, milers i milers de persones van sortir a votar. Ciutadans va dir al jutge que era il·legal i que ho havia d'evitar, però el jutge els va contestar que si enviava les forces de l'ordre a treure les urnes, el dany que causaria seria més gran que el que volia evitar".

Es va referir a l'arrest de l'alcaldessa de Berga com a una maniobra més de l'estat espanyol per frenar el procés secessionista. "Rajoy està espantat perquè només té una carta, però la utilitza amb una astúcia magnífica. Juga a intentar dividir l'independentisme i que ens barallem. És de manual que la detenció de l'alcaldessa de Berga s'ha produït per dividir-nos".

Tots els ponents de la Nit del Bages per la República Catalana, que es va celebrar divendres a la nit, van criticar la decisió del jutge d'enviar els Mossos d'Esquadra -com a agents judicials- a casa de Venturós i portar-la als jutjats de Berga. La igualadina Marina Llansana, vicepresidenta d'Òmnium, va carregar contra les resolucions de la justícia espanyola quan ha dictaminat sentències sobre el procés i la impunitat en què actuen els partits contraris al procés. "En les darreres eleccions al Parlament català, Societat Civil va fer una campanya titulada "Pongamos fin al separatismo" en què difonien missatges com que els pensionistes perdran la pensió si Catalunya esdevé independent. Una entitat integrada per juristes va denunciar Societat Civil Catalana, i el jutge els va donar la raó. La sentència per retirar la campanya, però, va arribar el mateix 27-S a les 10 del matí, i no es va imposar cap sanció econòmica. Així que els responsables de Societat Civil estan asseguts tranquil·lament al sofà de casa", va destacar Llansana.

El periodista Vicent Sanchís va ser l'altre ponent de la nit i va insistir sobre la desobediència i la detenció de Venturós. "La CUP té com a lema la desobediència i Junts pel Sí faran aquest pas quan sigui inevitable. En el cas que els Mossos d'Esquadra haguessin d'anar a buscar la presidenta del Parlament, llavors Junts pel Sí apostaria, és clar, per la desobediència", va explicar. També va parlar fins a quin punt les tesis dels independentistes catalans han arribat als principals líders europeus, i va afegir que quan Puigdemont va a Madrid a fer una xerrada es presenten ambaixadors d'altres països.

La Nit del Bages per la República Catalana presentava novetats. La primera és el nom, ja que abans s'anomenava La Nit del Bages per la Independència. Els responsables consideren que en la recta final del procés -ja que l'any que ve s'ha de posar en marxa el procés constituent- la vetllada, que se celebra cada any, havia de tenir un nom diferent que connoti que el procés es troba en l'etapa final. A part, hi havia la voluntat que hi hagués algun ponent del Govern català, i per aquest motiu aquest any van convidar el conseller Antoni Comín.