Els propietaris de més de 600 finques de Sallent podrien veure incrementat el seu rebut de l'IBI l'any que ve. El motiu no és cap nova revisió (l'última és del 2004), sinó un procés de regularització cadastral que ha realitzat la direcció general del Cadastre amb l'objectiu d'actualitzar la seva base de dades amb les modificacions o noves construccions que hagin fet els propietaris, i per les quals ara no pagaven perquè no constaven al cadastre.

Amb les inspeccions, que ha dirigit el ministeri d'Hisenda, mitjançant drons o altres sistemes s'han pres fotografies exteriors dels immobles per mirar d'identificar els canvis de volumetria o altres modificacions realitzades. S'ha fet comparant-les amb els registres que en tenien fins ara, i si s'han detectat variacions s'han notificat als propietaris.

Fonts de la direcció general del Cadastre han explicat a aquest diari que aquest procediment s'està duent a terme a tot l'estat per assegurar-se que tothom tributi per l'immoble que realment té i no hi hagi greuges comparatius entre els ciutadans. En el cas de Sallent, fa un any que l'oficina del Cadastre, a través de l'Ajuntament, ja va notificar als veïns sense gaires detalls la seva intenció de fer aquestes regularitzacions a través de l'empresa Kaleram, però és ara que els propietaris han començat a rebre l'allau de notificacions amb els nous valors de les seves finques i amb el preu que hauran de pagar l'any que ve, i això ha generat malestar entre la població.

La regularització cadastral afecta volums de nova construcció, com piscines o terrats..., fins ara no declarats; però també actuacions de millora fetes en façanes o teulades, que no necessàriament comporten més volum, "però que el Cadastre ha considerat que fan augmentar el valor de la finca", ha explicat l'alcalde de Sallent, David Saldoni. Apunta altres casos "inversemblants", com les finques anteriors a l'any 1800, en què no s'hi han declarat obres, "però com que el Cadastre considera que aquestes cases no s'aguantarien dretes si no s'hi hagués fet res, també se'ls aplica igualment el coeficient de revisió, que comporta un increment del valor de la finca", lamenta.

L'Ajuntament en rep 60

De les més de 600 notificacions rebudes a Sallent, n'hi ha una seixantena que afecten directamet l'Ajuntament perquè són immobles de titularitat pública, segons ha explicat l'alcalde. "Pràcticament estan totes afectades", des del mateix edifici de l'ajuntament, fins al pavelló, la residència d'avis o el casal, mentre que la resta de notificacions rebudes al poble serien de particulars.

En tots els casos, es disposa d'un termini de 15 dies per presentar al·legacions, i en cas que es desestimin, la direcció general del Cadastre donarà d'alta el nou valor de la finca a la seva base de dades perquè així consti a partir de l'1 de gener, de manera que el 2017 el propietari en qüestió ja tributarà segons aquesta revalorització.

Més enllà del possible augment del rebut, ja d'entrada la Direcció General del Cadastre cobra una taxa de 60 euros "pel treball" d'haver fet aquesta regularització, entenent que era feina del propietari comunicar-ho. En cas d'al·legació, i que aquesta sigui acceptada, es retornaran aquests 60 euros al propietari per considerar que hi ha hagut un error en la inspecció, segons van explicar ahir fonts del mateix Cadastre.