Cardona no acaba de girar la truita. La gràfica del padró municipal, que des de fa gairebé mig segle no ha parat de caure (amb comptades excepcions) i que el 2014 va traspassar a la baixa la barrera dels 5.000 habitants, no aconsegueix redreçar-se. Els darrers mesos sembla que s’ha aconseguit frenar la caiguda, però de moment la propera xifra oficial mostrarà una nova baixada, que l’allunya d’aquells 5.000 que no només són simbòlics, sinó que tenen una incidència directa en els ingressos municipals i en la composició del consistori. Tanmateix, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch (ERC), creu que hi ha indicis i fonaments per revertir d’una vegada la dinàmica.

En el darrer ple municipal l’Ajuntament cardoní va aprovar la xifra del padró l’1 de gener del 2016, que en principi serà la que acabarà constant com a oficial quan a final d’aquest any l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publiqui les noves dades de tots els municipis de l’Estat. La xifra que es va aprovar és de 4.775 habitants, 123 menys que en l’any anterior, i 146 menys que en el padró del 2014, el que va certificar la baixada per sota dels 5.000 habitants.

Ara bé, l’alcalde de Cardona també avança que la xifra actual (tot i que segurament no serà la que constarà al proper padró oficial) és de 4.794, «el que per a nosaltres és una dada important, perquè, tot i que no fem una gran remuntada, almenys ens indica una frenada de la caiguda i una lleugera reversió».

El desembre del 2014 l’Ajuntament va decidir impulsar una campanya que motivés els empadronaments mitjançant incentius. Una iniciativa -basada en ajuts per al lloguer als nous empadronats durant un límit de temps- que es va posar en marxa en el moment que es va detectar que el padró municipal se situaria per sota dels 5.000 habitants, fet que es va oficialitzar a final d’aquell any quan es van fer públiques les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En concret, l’1 de gener del 2014 Cardona tenia 4.921 habitants. Un any abans, el padró en tenia registrats 85 més, just per estar per sobre dels 5.000. Des de llavors, la pèrdua acumulada en els tres padrons successius haurà estat de 231 habitants (el 4,6%).

L’alcalde de Cardona afirma que fa anys que són conscients de la constant davallada, «i és per contrarestar-ho que hem centrat gran part dels nostres esforços com a Ajuntament a emprendre mesures que engresquin a venir a Cardona, però que no donen un fruit immediat». Estruch analitza que «tenim un atur relativament baix, del 10%, però en canvi és més cronificat. Per això impulsem tota una política d'atraure gent nova. Hi ha necessitats de mercat i no els estem cobrint. Necessitem que vingui gent nova i que en torni de la que n'ha marxat».

Els esforços, canalitzats sobretot a través de l'Agència de Desenvolupament Local Mancomunada entre Cardona i Solsona, passen per posar en el mercat habitatge buit i oferir facilitats per accedir-hi, i desenvolupament de noves indústries i oportunitats de negoci. Però també, subratlla Estruch, per «oferir qualitat de vida», i en aquesta línia va el projecte Cardona Integral, que promou equipaments i serveis encarats sobretot cap al foment de la salut.

Tot i que fins a aquell moment mostrava ja una tendència clarament descendent des de ja feia tres dècades, les xifres històriques del padró municipal palesen una evidència: el tancament de l’explotació minera, l’any 1990, ha estat la gran estocada a la demografia cardonina. En els 26 anys transcorreguts des d’aquell fet, el municipi ha perdut uns 1.872 habitants, és a dir, el 28% de la població que hi havia fins a la finalització de l’activitat.