Ramón López de Mántaras (Sant Vicenç de Castellet, 1952), director de l'Institut d'Investigació en Intel.ligència Artificial, ha estat nomenat membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) en la secció de Ciència i Tecnologia. López de Mántaras és acadèmic del Consell Superior d'Investigacions Científiques i una autoritat mundial en el camp de la intel.ligència artificial. El seu nomenament ha estat formalitzat juntament amb el de set personalitats més del país en diferents àmbits del coneixement.

És professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), director de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial i professor visitant distingit de la Universitat de Tecnologia de Sydney. És un dels pioners de la intel·ligència artificial a l'Estat espanyol (publicà "Inteligencia artificial: ¿qué es?, ¿para qué sirve?", 1980) i un dels més destacats experts a Europa. Fundà l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial, en la qual fou president del Consell Rector durant el període 2002-2006. És membre de l'European Association for Artificial Intelligence (EurAI). Ha rebut diversos guardons, entre els quals destaquen el Premi Ciutat de Barcelona d'Investigació (1982), el Premi Robert S. Engelmore de l'Associació Americana d'Intel·ligència Artificial (2011); el Premio Nacional de Informática, de la Sociedad Científica Informática de España (2012), i l'EurAI Distinguished Service Award, de la European Association of Artificial Intelligence (2016).

Els altres set nous membres numeraris són: a la Secció de Filosofia i Ciències Socials, l'economista menorquí Guillem López Casasnovas i el periodista i catedràtic de la Universitat Jaume I de Castelló Andreu Casero Ripollés. A la Secció de Ciències Biològiques, Roderic Guigó i Serra, expert en bioinformàtica i genòmica, i Joan Vallès i Xirau, filòleg i catedràtic de botànica a la Universitat de Barcelona. A la Secció de Ciències i Tecnologia, a banda de Ramon López de Mántaras, i la matemàtica Marta Sanz Solé. Finalment, els filòlegs José Enrique Gargallo Gil, professor titular de filologia romànica a la Universitat de Barcelona, i August Bover Font, escriptor i catedràtic emèrit de filologia catalana a la mateixa universitat, s'han incorporat a la Secció Filològica.