El Centre d’Atenció Primària Goretti Badia de Súria portarà a terme l’any que ve un projecte per educar pacients amb diabetis mellitus i els seus familiars a partir d’uns tallers de cuina. La proposta, recentment premiada per la Delegació del Bages del Col·legi Oficial de Metges, és d’Irene Cornet i Esperanza del Junco, dues metgesses que es troben en procés de formació de l’especialitat de medicina familiar i comunitària, i que voldrien veure reproduïda aquesta experiència a altres punts del territori que hi puguin estar interessats.

La idea es planteja en quatre sessions educatives que es portaran a terme al CAP de Súria, de manera que cada tres mesos, les dues metgesses aportaran als pacients eines i informació sobre els recursos alimentaris que es poden adequar més bé a les seves circumstàncies, posant una atenció especial als productes de temporada, als de proximitat, i als que són propis de la dieta mediterrània. En concret, donaran a conèixer als pacients les propietats dels aliments, la forma de cuinar-los i de combinar-los per aprofitar-ne el màxim els nutrients, i també receptes adeqeuades a cada temporada. En aquest sentit, el projecte també busca la implicació de restaurants de prestigi de la zona.

La diabetis mellitus és una malaltia crònica que va en augment, i es considera que una dieta saludable és bàsica per al seu control. Es recomana una reducció del consum de sal, el canvi dels greixos saturats pels poliinsaturats, i el consum de vegetals, fruites, pans i cereals, fruits secs, oli d’oliva i peix, aliments propis de la dieta mediterrània.