El Palau de la Generalitat acollirà per primera vegada aquest diumenge una representació dels Pastorets, i els de Súria seran els encarregats de protagonitzar-la coincidint amb la commemoració del seu 90 aniversari.

A l´acte de diumenge al Palau es representarà una obra musical inspirada en els Pastorets, i servirà a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya per donar el tret de sortida a la temporada de funcions 2016-2017 al conjunt del territori, on n´hi ha més de 240 de programades entre l´11 de desembre i el 12 de febrer. Serà la primera vegada que una obra vinculada amb els Pastorets entra al Palau de la Generalitat, i respon a una celebració doble: el centenari dels Pastorets de Folch i Torres, i al 90 aniversari dels de Súria, que si bé no seran els únics participants de l´espectacle, sí que el protagonitzaran. I és que la funció de diumenge seguirà una adaptació sinòptica feta pel surienc Jaume Esquius (que va morir el 2007), i que explica l´encàrrec i la redacció del text de l´espectacle on un personatge que interpreta Folch i Torres interactua amb els mateixos personatges dels Pastorets.

L´argument d´Esquius no serà l´única empremta surienca a la funció de diumenge. Per a aquesta representació, l´elenc dels Pastorets de Súria serà format per uns 90 actors i actrius amateurs, 35 cantaires i 20 músics instrumentistes de l´orquestra Mas Torrat. Formaran el gruix de l´espectacle, si bé també els acompanyaran tècnics i algunes desenes d´actors i actrius d´altres Pastorets de Catalunya, fins a sumar cap a uns 170 participants en total, que protagonitzaran un espectacle itinerant d´una hora de durada, i que recor-rerà les estances del Pati Gòtic, la galeria, el pati dels Tarongers i el saló Sant Jordi.

A banda de la representació, l´acte de diumenge també inclourà un vessant institucional, amb presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, del president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Lleonard del Río, i de Josep Peramiquel, com a representant de l´Agrupació de Pastorets de Súria. Començarà a les 12 del migdia i es preveu que s´allargui fins a les 2.

I el desembre, a Montserrat

Montserrat acollirà el proper 10 de desembre l´acte de cloenda del centenari dels Pastorets de Folch i Torres, amb actuacions diverses, una exposició del centenari, una exhibició de diorames de pessebres i una ballada de sardanes.