Carmina Duran: «M'ha curat la químio, però per a mi la pintura ha estat una medicina molt valuosa»

La mestra santpedorenca ha superat un càncer i diu que haver pintat mentre estava malalta hi ha ajudat

05.12.2016 | 00:56
Carmina Duran pintant un dels seus quadres.
Carmina Duran: «M'ha curat la químio, però per a mi la pintura ha estat una medicina molt valuosa»

Amb els pinzells i les aquarel·les sempre a punt, durant el llarg any que va durar el tractament contra el tumor al pit que li van diagnosticar al començament del 2014, Carmina Duran Galiot (53 anys) va convertir l´estudi de la seva casa de Santpedor en un espai de reflexió i recolliment on, dibuixant i pintant, podia «alliberar-se» de l´angoixa que li provocava la malaltia. Fa mesos que l´ha superada, i ara, conscient de com la van ajudar aquells primers llapis de colors que li havia regalat el seu home i que un dia va retrobar de casualitat remenant per casa, s´ha decidit a fer un llibre amb una part d´aquella obra pictòrica. 'Pintar, camí de vida' recull 32 treballs, «els més íntims», del centenar llarg que va realitzar durant l´any que va estar malalta, i ahir es va presentar públicament a l´auditori Sant Francesc de Santpedor en el marc d´una taula rodona i de l´exposició de les mateixes pintures, que fins dissabte es podrà visitar a l´auditori, i diumenge, a la Capella de Sant Andreu.

Duran no s´esperava gens la malaltia. Poc després de saber la diagnosi va deixar la seva feina de mestra d´educació infantil a l´escola l´Olivar de Castellnou (en va ser una de les impulsores, ara fa onze anys) «perquè ser allà malalta, em feia una pena terrible». I les esperes a casa fins a conèixer si li farien ràdio, químio, i fins a l´operació, també es feien feixugues, fins al punt que, «com a gran lectora que sempre havia estat, devorava els llibres, i en canvi, no em concentrava per llegir».

Fins que un dia, «vagarejant per casa vaig descobrir uns retoladors i unes aquarel·les que el Jordi [el seu marit i pare dels seus dos fills] m´havia regalat feia més de deu anys per Reis». Sense que s´hagués dedicat mai a dibuixar ni a pintar, Duran va començar a fer traços amb aquells llapis sobre el paper, fins que un dia, «tot d´una em vaig adonar que aquells traços amunt i avall eren la meva vida, amb alts i baixos, i d´una manera molt conscient vaig agafar tots els llapis junts, i amb ràbia continguda, vaig pintar el meu tumoret». Va ser el primer dibuix d´una llarga col·lecció que li ha servit de teràpia. Cada cop que ho necessitava anava a l´estudi i s´expressava sobre el paper. «No havia pintat mai, però no em costava gens, perquè era un sentiment, una necessitat imperiosa d´explicar el que sentia sense pensar si allò era bonic o no».

Carmina Duran recorda haver pintat «en la ràbia, en el plor, en la por i en el sentiment». D´aquell primer dibuix explica com al cap de poca estona d´haver-lo pintat, «m´hi vaig tornar a posar conscient que havia de guanyar aquell tumor per poder tornar al meu món, i li vaig fer uns pètals per transformar-lo en una flor». Altres vegades, «li volia mal», i un dia ho va expressar passant una forquilla per sobre el tumor que havia pintat amb acrílica sobre el paper.

I és que la pintura «em permetia tenir un diàleg amb el tumor, protestava i m´hi enfadava perquè m´estava traient la vida». I ara, que ja ha passat tot «i que estic anímicament molt bé», Carmina Duran continua pintant i de moment no té cap intenció de deixar-ho de fer. «A mi m´ha curat la químio, però la pintura ha estat una medicina molt valuosa», assegura. Diu que durant l´any de viatge en què ha estat malalta «hi han estat els meus i la pintura, que sempre m´han acompanyat», i desitja que la contimnuïn acompanyant.

Carmina Duran explica la seva història emocionada i des del record, ara que ja fa un quant temps que ha tornat a la normalitat i a l´escola «amb les meves ´guineus´».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Álex Montes
«Si l'independentisme pot guanyar terreny és per la gent a qui s'adreça Súmate»

«Si l'independentisme pot guanyar terreny és per la gent a qui s'adreça Súmate»

Álex Montes està convençut que hi ha un sector no independentista que ara «està disposat» a...

El POUM de Navàs preveu tres parcs a la perifèria per ampliar la zona verda

El POUM de Navàs preveu tres parcs a la perifèria per ampliar la zona verda

El consistori ha fet la tercera aprovació inicial del pla urbanístic, que està encallat des del 2008

Sallent encarrega un estudi per conèixer l'afectació de la salinització al municipi

Sallent encarrega un estudi per conèixer l'afectació de la salinització al municipi

La proposta avaluarà si l'Ajuntament pot reclamar una indemnització pels danys causats per...

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema