El Bages (inclosa la ciutat de Manresa) va registrar, el darrer semestre del curs passat, 293 casos d'absentisme escolar, el 59,7% dels quals, del gènere femení. Les dades, recollides en el marc del Protocol de prevenció i intervenció en absentisme escolar al Bages, evidencien un elevat absentisme entre els alumnes d'educació infantil, de 3 a 6 anys, especialment en nenes, i entre les noies de secundària. En conjunt, l'absència escolar no justificada afecta l'1,2% per cent dels estudiants de la comarca.

Les dades analitzen l'absentisme regular (entre 6 i 15 dies d'absència) i crònic (més de 15 dies) d'un total de 24.500 alumnes d'educació infantil, primària i secundària de tots els centres escolars de Manresa i la comarca. Entre les dades més rellevants hi ha l'elevat absentisme en educació infantil, especialment en nenes. Entre el gener i el juny, es van detectar 116 casos a educació infantil, dels quals 70 eren nenes. Segons expliquen des de l'Àrea de Serveis Socials Bàsics del Consell Comarcal, en aquesta etapa «es detecta molta tolerància a la no assistència tot i que és important per anar constituint hàbits».

D'altra banda, les dades d'absentisme regular i crònic a secundària són significativament més elevades en les noies. Dels 87 casos detectats, 60 pertanyen al gènere femení. En el conjunt de les dades d'infantil, primària i secundària, les nenes i noies suposen el 59,7 per cent dels casos.

Pel que fa a l'absentisme crònic o greu, es va detectar en 43 alumnes, majoritàriament de secundària. Quatre casos (3 de Manresa i un de la comarca) van passar a la Fiscalia i la resta van ser derivats a l'Equip d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència «perquè hi havien altres indicadors de risc social» o bé «s'han resolt o han millorat i no ha calgut derivar-los».

El protocol de prevenció i intervenció en absentisme escolar al Bages, engegat el 2013, està coordinat pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa, i hi estan adherits la pràctica totalitat dels consistoris de la comarca. Té la implicació de professionals d'àmbits molt diversos que treballen en xarxa per detectar l'absentisme i intervenir-hi. Com a darrer recurs, en els casos més greus, es preveu la intervenció de la Fiscalia de Manresa-Igualada.

Campanya a les xarxes

En el marc del protocol, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa han posat en marxa aquest curs una campanya per prevenir l'absentisme escolar a través de pancartes a les escoles i instituts de la comarca. Durant el primer trimestre del 2017, també es preveu posar en marxa un concurs de vídeos a Instagram sobre els valors que s'aprenen als centres educatius.