Una de calenta i una de tèbia en el conflicte obert pel possible cessament de l'explotació del runam vell de Cardona per part de l'empresa Ercros. L'alcalde cardoní, Ferran Estruch, va anunciar ahir que la Generalitat ha reclamat ja a l'empresa que presenti un nou pla de restauració per al runam vell de Cardona, atenent a la demanda manifestada reiteradament pel batlle, que havia fet explícit que la companyia tenia aquest pla caducat des del 2011.

La petició la va formalitzar el Govern català per escrit fa uns quinze dies, i a partir d'aquest moment la companyia té sis mesos de termini per donar-hi resposta i presentar la seva proposta. La tèbia és que l'alcalde de Cardona recela, per les converses mantingudes fins ara, que el nivell d'exigència de la Generalitat vers l'empresa no inclogui una retirada completa del residu que encara queda en aquest antic dipòsit, condició que, per contra, el consistori cardoní considera innegociable. El temor expressat per l'alcalde és que el runam vell de Cardona no s'acabi convertint en un segon runam de Vilafruns (Balsareny). És a dir, en un dipòsit ocult sota una capa impermeable i posteriorment camuflat amb una revegetació, però que mantingui la muntanya artificial allà on l'explotació de la potassa la va generar, en plena Vall Salina.

Ferran Estruch va fer explícita aquesta situació ahir al migdia en el marc d'un acte de reivindicació conjunt amb l'alcalde de Flix, Marc Mur, població on Ercros té una planta de la que n'ha anunciat el cessament de l'activitat a final del 2017. Com a Cardona, en aquest cas també preocupa que la companyia no acabi assumint «els deures ambientals contrets» en forma de residus que s'haurien de retirar.

Estruch va concretar que «la Generalitat veu clar que se'ls pugui exigir [a Ercros] aquesta restauració. El que no veu clar és que aquesta restauració passi per l'eliminació del runam». El batlle cardoní insistia, però, que «si el que es planteja és revegetar sense eliminar, el que aquí s'han de conbrir són molts metres quadrats», i en aquest sentit recordava que a Vilafruns el projecte que s'hi va materialitzar va suposar un cost d'uns 9 milions d'euros ?que en aquell cas van pagar les administracions? en una muntanya artifical de menors dimensions (en aquella hi havia uns 3 milions de tones de material acumulat, i en el de cardona encara n'hi queden uns 4,5 milions).

Davant d'aquest possible escenari, Ferran Estruch es va mostrar contundent: «creiem que la Generalitat té les competències i té l'autoritat perquè en aquest pla de restauració s'exigeixi una solució en la línia de l'eliminació del runam». I encara més quan hi afegia que «no admetrem ni de la Generalitat, ni d'Ercros segons quina solució que no comporti l'eliminació majoritària del runam de Cardona o solucions que prevegin el que es mereix aquest poble i aquesta vall».En aquesta línia encara va subratllar que «els runams salins estan ubicats dins un espai protegit, un PEIN, que ens dóna més raó encara per trobar solució a aquest residu. Serem molt ferms davant la Generalitat que exigeixi a Ercros el que creiem que és imprescindible, que és la restauració d'aquesta vall tal com Ercros es va comprometre en el conveni del 2001», de manera que es mantingui l'activitat i els llocs de treball.