Montserrat ha inaugurat aquest dimecres al migdia el nou espai ampliat de la biblioteca del monestir, que també dóna servei fora de la comunitat, juntament amb les obres de restauració del campanar gòtic, que s´ha reforçat amb una consolidació de l´estructura. L´acte ha estat presidit pel Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i per Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, com a institució que ha finançat el cost de les obres, de 800.000 euros.

L´acte oficial d´inauguració ha anat precedit d´un recorregut per les instal·lacions, juntament amb diversos membres de la comunitat. La biblioteca s´ha ampliat en un espai que ocupaven unes antigues golfes, i permetrà augmentar la capacitat en uns 100.000 volums, respecte els 300.000 que hi ha actualment i que havien deixat petites les instal·lacions. Segons el Pare Abat, i tenint en compte el ritme actual d´entrada de nous volums, aquesta ampliació allargarà la vida de la biblioteca «uns 50 anys més». També s´ha fet una visita al campanar gòtic, que s´ha consolidat per garantir el pes que ha de suportar de les campanes, després que s´havia observat el deteriorament «d´algunes pedres» i també d´una gàrgola i un desaigüe que s´havia fet malbé.

Amb aquest acte, en què també hi havia present l´expresident de la Diputació, Salvador Esteve, s´ha volgut segellar l´esperit col·laboratiu que hi ha entre la Diputació i el monestir, no tan sols a través d´aquestes dues intervencions, sinó d´altres que s´han anat fent i algunes en projectem, com la restauració del claustre de Puig i Cadafalch. En aquest sentit, Conesa ha destacat «la significació» que té aquest monestir, com principal santuari de tota la demarcació, i «com a centre de coneixement», de manera que «ens sentim amb el compromís de col·laborar-hi».