L'Ajuntament de Súria ha rebut un ingrés d'1.517.546,02 euros per part de la Generalitat com a pagament del deute de l'administració catalana per la construcció de l'actual centre d'atenció primària (CAP) Goretti Badia, que es va posar en marxa fa cinc anys. El consistori destinarà aquests diners a l'amortització de crèdits existents i a noves inversions que es plantejaran durant l'any 2017 per executar en els propers exercicis.

El pagament del deute del CAP aquest 2016 dóna compliment al compromís expressat pel conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, en la visita que va fer a Súria el 7 de setembre passat.

L'entrada en funcionament d'aquest equipament sanitari va tenir lloc l'any 2011. El CAP Goretti Badia, que es va començar construir el 2009, és la seu de l'àrea bàsica de salut (ABS) de Súria, integrada per Súria, Callús, Sant Mateu de Bages, Valls de Tor-roella, Palà de Torroella i Vallma-nya de Pinós. L'Ajuntament de Súria havia assumit la promoció, construcció i execució del CAP arran d'un conveni signat l'any 2007 amb el departament de Salut de la Generalitat, en virtut del qual el Servei Català de la Salut es comprometia a comprar el local un cop estigués finalitzada l'obra. Malgrat això, els problemes de tramitació administrativa i les dificultats econòmiques de la Generalitat han impedit fer efectiu fins ara el compromís de compra.

La fallida de l'empresa constructora durant l'execució i les càr-regues i gravàmens existents sobre la propietat van anar posposant aquest pagament. Fa un any l'Ajuntament va poder regularitzar aquesta situació amb la formalització de les escriptures, i amb l'aixecament de càrregues es va iniciar el procediment per tal de fer efectiu el pagament.

A conseqüència d'aquesta situació, l'Ajuntament es va veure obligat a demanar un crèdit bancari que, en els darrers cinc anys, ha generat un alt pagament d'interessos. El consistori ha expressat la seva satisfacció per la liquidació del deute del CAP després d'una tramitació molt complexa que ha endarrerit el pagament, i ha provocat una càrrega financera a la Hisenda municipal.