L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va aprofitar el dia de la patrona dels miners, Santa Bàrbara, per posar-se al costat dels treballadors d'Ercros, l'empresa que explota el runam vell. A mitjan any va saltar el senyal d'alarma per les inversions que Ercros ha d'afrontar a nivell tecnològic per adaptar-se a les exigències de producció marcades per la Unió Europea i va començar a planar la possibilitat del seu tancament. L'alcalde va demanar «compromís» perquè hi continuï l'activitat.

El mandatari local, però, s'hi va referir sense esmentar en cap moment el nom d'Ercros, en el discurs que va pronunciar en l'acte de la festivitat de Santa Bàrbara. «Una de les empreses no travessa una bona situació», va començar. Estruch estava acompanyat pel cap d'operacions de la fàbrica d'Ercros, Pere Marsinyach, i no volia polemitzar. El discurs s'emmarcava en un acte festiu i de record als miners. Per aquest motiu Estruch simplement es va reafirmar en la posició que fins ara ha mantingut l'Ajuntament.

«Demanem el compromís de l'empresa, els treballadors i les institucions. Ja vam viure fa anys les conseqüències del tancament d'empreses i hem d'evitar que es torni a repetir. Per això demano que es faci tot el possible perquè es mantingui oberta», afirmava Estruch en el seu discurs.

També hi va participar el responsable de Salinera de Cardona, Fèlix Teixidor. A part, Estruch va destacar la importància de la mineria per a l'economia local. L'acte institucional va tenir lloc al Parc Cultural de la Muntanya de Sal, a l'entrada de l'antiga mina de Cardona. Es va fer una ofrena floral, hi va haver salves en honor dels miners morts i un grup de l'escola de música Musicant va interpretar una peça.