Els tres consistoris on la CUP governa a la Catalunya Central -Berga i Navàs en solitari i Artés amb coalició amb ERC- han decidit continuar amb les seves responsabilitats municipalistes habituals aquest 6 de desembre. L'organització de l'esquerra independentista considera que el dia de la constitució espanyola no és una data que s'hagi de celebrar i més quan s'ha iniciat la construcció d'una nova República Catalana. Als tres ajuntaments, els regidors i regidores mantindran la rutina habitual atenent ciutadans i entitats.

A la resta de municipis on la CUP està a l'oposició es mantindrà també la rutina habitual mantenint les reunions i activitat normal de qualsevol altre dia laborable, sent present en aquells ajuntaments, com és el cas el de Sallent, com qualsevol altre dimarts o donant suport en el moment de l'obertura del consistori com a Sant Salvador de Guardiola.

D'altra banda, els independentistes critiquen que municipis adscrits a l'AMI com Navarcles, on la CUP és a l'oposició, tanquin i el govern no vagi a treballar com ho faran els cupaires a tots els municipis on governen.

L'acció s'emmarca dins d'una crida a respectar la sobirania municipal i obrir els ajuntaments en tant que la CUP no reconeix, segons informa en un comunicat, "ni la constitució ni l'estat espanyol com a marc jurídic propi, en considerar-se hereva d'un règim fet amb un pacte de silencis i renúncies". Actualment, afegeix, "la constitució espanyola no representa a la gran majoria de catalanes; una eina caduca i que tracta d'impedir allò que més del 80% de la població d'aquest país demana: el dret d'autodeterminació".