Els aiguamolls de la Bòbila de Santpedor ja estan del tot recuperats i pràcticament al màxim de la seva capacitat després que la sequera els deixés, a principi d'any, sense ni una gota d'aigua. Les pluges continuades de les darreres setmanes han permès recuperar l'aqüífer, que no presentava l'actual nivell d'aigua des de fa més d'un any. Això garanteix una primavera amb les reserves necessàries per funcionar amb tota normalitat.

Segons el regidor de Medi Ambient, Josep Illa, tot i que el principal responsable de la recuperació ha estat «l'episodi continuat de pluges» de les darreres setmanes «aquestes no haurien tingut èxit sense les que van caure fa uns mesos». Les pluges intermitents, apunta, «va anar recuperant l'aqüífer» i això ha permès «que hagi resorgit com ho ha fet ara». Per Illa, això fa pensar que, «si no hi ha res extraordinari, amb una calor exagerada, tenim l'aigua garantida per a la temporada de primavera, que és l'època de cria de les aus aqüàtiques».

Quant a la qualitat de l'aigua, la previsió també és bona ja que la sequera també va tenir un vessant positiu i va ser beneficiosa per a l'ecosistema:«vam fer net de sediment, s'ha pogut airejar i s'ha tret tot el que no surt normalment perquè no hi ha oxigen», diu Illa. La recuperació de la zona humida de la Bòbila ha suposat també una ràpida reaparició de la fauna habitual i ja s'han fet les primeres observacions d'aus aqüàtiques. És el cas del cabusset (una espècie que hi cria i hi és present durant l'hivern) que «després de pujar el nivell ja va aparèixer de seguida». Segons el regidor de Medi Ambient, «el retorn ha sigut molt ràpid i està funcionant correctament i això fa preveure que hi haurà els ocells d'hivernada normal i s'aniran preparant per criar a la primavera».

A principi d'any, ben secs

Els aiguamolls de la Bòbila presentaven a principi d'any una imatge insòlita: ben eixuts i sense ni una gota d'aigua. La sequera que va patir tot el país va afectar l'espai protegit que, per primera vegada es quedava sense gens d'aigua a l'hivern. Això, fins i tot va fer que s'haguessin de rescatar una vintena de tortugues autòctones que no van poder tornar a l'aqüífer fins al cap d'uns mesos, quan es va començar a recuperar.