La Generalitat s'ha fixat com a objectiu aconseguir que es traspassin com a mínim 2.500 vehicles més del tram sud de la C-55 cap a l'autopista amb l'ampliació dels descomptes en aquesta via ràpida, ampliació que preveu fer efectiva el proper mes de gener. Dit d'una altra manera, el repte és situar la ràtio de circulació de l'eix del Llobregat entre Manresa i Castellbell en un sostre màxim de 25.000 vehicles de mitjana diària, i els de la C-16 en uns 16.000.

De fet, aquest era ja l'objectiu que el departament de Territori s'havia marcat quan el mes de gener va posar en marxa aquests descomptes (amb un abast menor del que preveu a partir del mes vinent). Les espectatives, però, van quedar curtes, tal i com va reconèixer el mateix conseller de Territori, Josep Rull, el 7 de juliol passat, quan es va reunir amb representants de la Catalunya Central i va anunciar la futura ampliació d'aquestes bonificacions.

Segons les dades que en aquesll moment va aportar el departament, amb els descomptes que es van posar en marxa el 4 de gener en els trajectes a l'entorn de Manresa se n'havien beneficiat els primers sis mesos un total de 237.304 vehicles, que equival a 2.200 el dia. Això suposava un volum el 41% inferior a les expectatives que es tenien. A la franja de matí l'havien utilitzat fins llavors uns 1.150 vehicles dia, i a la de la tarda, uns 850.

Amb xifres rodones el transvassament de vehicles entre la C-55 i l'autopista a partir de l'aplicació dels descomptes havia estat d'uns 2.000 diaris. De manera que la mitjana de vehicles que circulen cada dia laborable per aquell tram de la C-55 hauria passat, segons les xifres que va aportar també el conseller, de 29.000 a 27.000; i a l'autopista de 12.000 a 14.000.

Es calcula que l'ampliació de l'abast dels descomptes podria comportar un increment de 2.600 vehicles addicionals que deixarien de circular per la carretera C-55 o la C-58 (en el tram que va de Castellbell fins a Terrassa). Aquests s'afegirien a uns 2.200 que iguament ja circulaven per l'autopista però que fins ara no es beneficiaven dels descomptes i que quan s'apliqui el canvi que comportarà una major amplitud territorial sí que en gaudiran.