Nou pas endavant de cara a la possible robertura de la gasolinera de Navarcles que va haver de ser enderrocada el 2008 per irregularitats en la seva construcció. Gasoils Avel·lí, que n'havia estat el titular, ha traspassat recentment el negoci al Grup PetroBages, i això inclou la proposta de reobertura de la gasolinera, que els nous propietaris de la distrubuïdora volen mirar d'accelerar perquè pugui ser una realitat «com més aviat millor», segons ha explicat a aquest diari un dels administradors del grup, Ferran Parera.

Des que es va haver de tirar a terra l'any 2008, ja s'ha estat treballant amb la voluntat que el poble pugui tornar a tenir una instal·lació d'aquestes característiques, tenint en compte que amb el seu tancament, dos anys abans de l'enderroc, Navarcles es va quedar sense gasolinera. El procés es va reiniciar l'any 2013 amb la proposta, per part dels anteriors titulars, de fer un accés directe als terrenys on hi havia hagut la benzinera des de la rotonda de la carretera de Vic (la N-141C). L'Ajuntament ho va veure bé, tenint en compte que en el seu dia l'enderroc va ser motivat precisament perquè la gasolinera no complia la distància mínima que es requeria respecte a l'encreuament amb la carretera de Vic (que va desaparèixer quan es va construir la rotonda), segons va considerar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran de la denúncia per presumptes irregularitats en la concessió de llicències interposada per un particular.

A final del 2013 l'Ajuntament va aprovar inicialment la modificació urbanística per fer compatible aquest nou accés, i un any més tard es va fer l'aprovació provisional, també avalada per la Comissió d'Urbanisme, i que donava peu als promotors per poder fer el Pla Especial previ a la definició concreta del projecte i construcció de la nova gasolinera.

Aquest és el darrer punt amb què s'ha estat treballant i que es vol accelerar. Encara com a titular, Gasoils Avel·lí va arribar a redactar el Pla Especial i el va fer arribar a la Comissió d'Urbanisme, si bé s'ha encallat momentàniament en aquest punt. En la seva darrera reunió, la Comissió d'Urbanisme va suspendre la resolució sobre el pla especial per considerar que faltava documentació. «No es va aprovar ni es va rebutjar, simplement no es va arribar a valorar perquè no hi havia tots els documents», han apuntat fonts d'Urbanisme, que han instat els promotors del projecte a presentar de nou l'expedient amb tot el que se'ls demana.

Com a nou titular, el Grup PretroBages és qui assumirà a partir d'ara tot el pes en aquest procés, per bé que en aquesta qüestió ?i per mirar de tancar-la? treballarà conjuntament amb Gasoils Avel·lí. Parera ha assegurat a aquest diari que «la nostra intenció és fer la gasolinera tan aviat com puguem, i per això hi posarem els mitjans necessaris», tot i que no fixa cap calendari. Treu ferro a la suspensió de la resolució que ha fet Urbanisme, perquè «bàsicament l'únic que ens demana són alguns aclariments en les volumetries de l'edificació», i assegura que ja s'està treballant per resoldre-ho. Quan Urbanisme hi doni el vistiplau amb el projecte definitiu, ja es podrà construir.

L'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, recorda que la qüestió de la gasolinera «ha estat molt polèmica» i controvertida entre els veïns del municipi, si bé admet que «per al poble seria bo que n'hi tornés a haver, perquè ara no en tenim cap».