Història, interpretació i humor es van barrejar ahir en un combinat d´estrena per explicar per què al municipi de l´Estany no hi ha cap estany. Aprofitant que era fira, la teatralització va acompanyar ahir per primer cop les visites guiades a l´entorn de l´obra civil que el segle XVIII va permetre evacuar definitivament l´aigua estancada del poble. Era una prova pilot que, d´entrada, va entusiasmar organitzadors i visitants, però «que haurem d´acabar de valorar» de cara a la seva continuïtat, segons l´alcalde, Salvador Tresserra.

La visita teatralitzada per la mina que va permetre el dessecament de l´estany va ser un dels principals atractius en aquesta edició de la fira, que el poble celebra cada any per la Puríssima. Transportava els visitants al segle XVIII amb un recorregut d´una hora de durada des del centre del poble fins a la boca sud de la mina que allunya l´aigua cap a la riera de l´Estany. La història, i sobretot l´humor, l´hi posaven Els Farsants Universals d´Arreu i d´Enlloc, un grup de bagencs que va néixer a la Fira de l´Aixada de Manresa, i que s´especialitza en visites teatralitzades i recreacions al carrer.

Una dotzena d´actors del grup, vestits d´època i perplexos «pels carros moderns» que veien aparcats als carrers i «per tota aquesta gent vinguda d´un altre temps», explicaven entre una munió de públic que es va aplegar en el recorregut «per què a aquest poble se li diu l´Estany, si no n´hi ha cap». Els comentaris i les xafarderies que deixaven anar un grup de veïnes servia de fil conductor de la història, que arrenca amb la preocupació que durant segles hi havia hagut al poble per les infeccions derivades de les aigües estancades de l´estany. La solució als diveros intents fracassats de buidar-lo amb recs, va arribar amb una obra civil d´envergadura que es va construir entre el 1734 i el 1737, i que va consistir a engrandir l´antic rec, augmentar-hi el pendent, i protegir-lo amb parets i una volta, mentre que el terra també s´empedrava perquè no s´hi acumulés el fang i l´aigua pogués circular.

Un cadàver infectat per les aigües, la seva vídua desconsolada, o el capellà borratxo, són les aparcicions fictícies que acompanyaven ahir els personatges reals de la història en el recorregut teatralitzat per la mina. El guió, elaborat conjuntament pel mateix grup de teatre i pel personal del centre d´interpretació del Casal de Cultura de l´Estany, es manté fidel als fets, tot i que «hem portat la història al nostre terreny, amb humor i perquè no sigui feixuga, però sense perdre el fil», explicaven Joan Domènech i Roser Rojas, dos dels actors que ahir van protagonitzar la visita.

A banda de les visites teatralitzades, la fira també va incloure com a novetat un taller d´iniciació a l´educació canina, que complementava els tradicionals concursos de pintura ràpida i de bitlles catalanes. El poble es va omplir amb unes 50 parades, una desena més que l´any passat, «en una fira que creix», explicava el regidor de Festes, Albert Paixau.