El principal grup de govern de Sant Fruitós (Gent Fent Poble, que té un pacte amb el PSC) i el grup de Convergència -que és a l'oposició juntament amb ERC- van tornar a posar de manifest, en un ple maratonià, les arestes obertes des del mandat passat. La sessió (que va començar dilluns al vespre i va acabar dimarts ben entrada la matinada) va tenir nombrosos moments de tenses discrepàncies, però sobretot es van posar de manifest en l'apartat de precs i preguntes i amb un tema com a eix central: la regulació de l'aeròdrom del Bages. El marc de la confrontació, però, va ser paradoxal. No va ser motivada per les preguntes adreçades pel grup de l'oposició al govern, sinó a l'inrevés. Va ser per una bateria d'interpel.lacions que Gent Fent Poble (que té l'acaldia) va entrar a l'ordre del dia perquè Convergència hi donés resposta, situació gens habitual.

De fet, el primer que va qüestionar la portaveu convergent, Mercè Casals, va ser que el reglament permeti que en aquest apartat hi hagi preguntes del govern cap a l'oposició, entenent que és un apartat per fiscalitzar exclusivament les accions de l'executiu. El secretari, però, a requeriment de l'alcalde i consultant la Llei de bases del règim local, va donar validesa a la fórmula.

Van ser un total de set preguntes, totes elles referides a l'aeròdrom, i molt concretament a diferents al.legacions que Convergència havia presentat al procés de redacció del Pla Director Urbanístic que el regula. Un pla que la comissió d'Urbanisme va validar definitivament el mes passat (vegeu Regió7 del 8 de novembre) i que va rebre la firma definitiva per part del conseller de Territori la setmana passada. Les preguntes ?que va formular el portaveu de Gent Fent Poble, Xavier Racero? estaven prèviament argumentades amb el que el pla urbanístic ha validat referent a diferents aspectes que generaven controvèrsia, i respecte als quals Convergència havia presentat al.legacions durant el període d'exposició pública. Per exemple, sobre l'impacte acústic, sobre el qual la Generalitat ha donat per bons diferents estudis que conclouen que els nivells sonors «compleixen els valors límits permesos per la legislació de prevenció de contaminació acústica». O amb relació a les situacions d'inseguretat que les operacions d'aquesta instal.lació podien generar en carreteres que hi ha properes. A grans trets, les preguntes que va acabar formulant Gen Fent Poble demanaven a Convergència si els havia «quedat clar» la legalitat que ara emparava el Pla Director Urbanístic en resposta a les al.legacions que hi havien presentat. La portaveu del grup municipal de Convergència, Mercè Casals, va qualificar d'«absurd i ridícul» l'escenari que Gent Fent Poble va plantejar en el ple, i va demanar que constés en acta que discrepaven d'aquesta fórmula «perquè les preguntes en el ple es fan a l'acció de govern, i no a l'oposició».

Tanmateix, Casals va donar una resposta que va fer extensiva al conjunt d'interpel.lacions que se li plantejaven sobre aquesta qüestió: «tenim molt clar el que ha respost la Generalitat a les nostres al.legacions i tenim molt clar que el nostre grup municipal farà al.legacions a tot allò que cregui convenient, sempre que sigui per defensar els interessos del nostre municipi. I sembla que els estra-nyi que fem al·legacions i se'ns contestin». I afegia que «aquest grup, en atribució de les seves funcions, farà al·legacions allà on calgui, sigui quin sigui el color dels qui governin» i que «tenim clar el que diu la Generalitat; una altra cosa és que nosaltres hi estiguem o no d'acord».

Antifrau i la residència

Prèviament a aquesta confrontació dialèctica, Convergència va presentar una pregunta amb relació a l'expedient obert a l'Ajuntament per part de l'Oficina Antifrau de Catalunya, en què aquest organisme qüestiona l'acord pel qual l'Ajuntament va aprovar una compensació de tarifes cap a l'empresa gestora de la residència d'avis. Compensació corresponent al període que anava des del moment que aquesta empresa ja en tenia la concessió i va estar fent l'ampliació de l'edifici, fins que ja es va inaugurar amb el nombre de places actual, i que ascendeix a uns 250.000 euros.

Convergència va posar en relleu que «ja havíem denunciat en diverses ocasions que aquesta decisió no s'ajustava ni al plec de clàusules del concurs que es va fer ni al contracte que s'havia signat entre les dues parts».

L'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, va voler deixar clar que Antifrau «no ha anul.lat cap acord» perquè no té aquesta potestat, va reconèixer que aquest organisme no ha vist clars els arguments exposats, però també va concretar que ara hi han enviat nous informes que avalarien la decisió presa, i que caldrà esperar la resposta definitiva.