La baixada de la taxa de natalitat i l'envelliment de la població són dos dels factors que es tenen en compte a l'hora d'elaborar el Pla de Salut Municipal 2016-2020 que impulsa la regidoria de Salut de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada. Aquests són alguns dels indicadors que es recullen a la diagnosi de la situació actual que s'ha elaborat en el marc de la redacció del pla que ha d'orientar les polítiques de salut pública municipal en els propers anys.

La regidoria de Salut va obrir el mes de juny passat un procés de planificació sanitària municipal que té la participació d'una trentena de persones vinculades al teixit social de Sant Joan i la coordinació del Grup de Recerca de Salut i Atenció Sanitària de la Universitat de Girona. El projecte ha arribat aquest mes de desembre al seu equador amb la presentació pública, la setmana passada, de la proposta de Pla de Salut i dels indicadors de salut. Xus Segura, regidora de Salut, assegura que el pla «té la vocació de ser l'instrument de planificació que servirà de marc de referència per incloure la salut a totes les polítiques que es duguin a terme des de l'Ajuntament».

La doctora Marta Vilanova, del Grup de Recerca de Salut i Atenció Primària de la Universitat de Girona, que coordina l'elaboració del pla, destaca que serà «un instrument de planificació per orientar objectius estratègics i accions concretes per millorar la salut de la població». Ara, el projecte de redacció encara ja les darreres dues fases: la identificació d'actius i la redacció de propostes de millora i d'intervenció. En aquest sentit, l'objectiu és que durant el mes de juliol del 2017 es presenti el document definitiu, que haurà d'aprovar el ple municipal.