L´equip de govern de Sant Fruitós (Gent Fent Poble i PSC) va viure aquest dijous un ple municipal inusual per la imatge, per la placidesa i, fins i tot, per la brevetat (va durar tres quarts d´hora). Hi havia, però, un motiu evident. No hi va haver debat perquè no hi havia oposició. I no hi va haver oposició perquè els dos grups municipals que en formen part (Convergència, amb 4 regidors, i ERC, amb 2) no hi van assistir per posar de manifest el seu desacord i les dificultats que els suposa el canvi d´horari de les sessions plenàries aprovada per l´executiu local.

I és que el d´aquest dijous era el primer ple ordinari d´aquest mandat que s´ha convocat per a les 6 de la tarda, i no a les 8 del vespre com s´havia fixat des de principi de l´actual legislatura. La imatge, doncs, era la d´una taula amb gairebé totes les cadires buides a banda i banda (on s´assessuen els representants de l´oposició).

Tal i com ja va informar Regió7 el 14 de desembre, en el ple del mes passat es va aprovar una proposta de l´equip de govern per fer el canvi d´horari de les sessions, proposta que va prosperar amb els vots favorables de Gent Fent Poble i PSC, ja que les dues formacions de l´oposició ja van fer explícit en aquell moment que aquesta modificació els comportava moltes dificultats per compaginar-ho amb el seu exercici laboral.

Ahir, Convergència i Esquerra van convocar un acte davant l´Ajuntament a les 8 del vespre (l´hora que fins ara es feien els plens) per argumentar els motius de la seva absència i discrepància. Per part de Convergència, es va posar de manifest que a principi de legislatura es va aprovar el cartipàs i el dia i l´horari de les sessions de ple (8 del vespre) «i cada regidor va adaptar la seva vida personal i professional a aquests horaris, que van ser escollits pels membres del govern, els quals, ara, sense previ avís i sense consens, pretenen modificar, com aquell que pretén canviar les regles de joc a mitja partida». I hi afegia que «els únics beneficiats amb aquest canvi són els regidors que estan en nòmina a l´ajuntament, o sigui els que estan a govern, que podran plegar més d´hora».

Per la seva part, ERC subratllava que «malgrat algunes afirmacions del propi alcalde en sentit contrari, prèviament a aquesta decisió no vàrem tenir la oportunitat de fer cap reunió de treball entre els grups municipals i nomes se´ns va anunciar aquesta decisió en la preceptiva comissió informativa. A la comissió no van voler escoltar cap de les propostes alternatives que es van fer». I afirmava que al llarg del darrer mes la formació «ha proposat fins a 10 mesures alternatives per a poder escurçar la durada dels plens. També hem proposat fer més plens mensualment sense cobrar-los, o fer més reunions per poder tractar alguns dels temes i així alleugerir les sessions plenàries», entre altres.

En el ple, l´alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, va lamentar l´absència i la posició de Convergència i ERC, als quals va batejar irònicament com a «Junts pel No, perquè el seu és un no a tot», i va replicar -en referència a un recurs de reposició que havien entrat per demanar que es tirés enrere l´acord de canvi horari-, que «el que no poden és acusar-nos de prendre una decisió unilateral. És un acord que es pren en un ple, on tots els grups exposen públicament els seus arguments, es vota i hi ha una majoria que aprova una proposta. No és que no s´hagi buscat el consens, senzillament no hi ha hagut acord. Aquesta actuació és escrupolosament democràtica». Xavier Racero, portaveu de Gent Fent Poble hi va afegir que «un dels drets i deure que té tot càrrec electe és la compaginació dels seves funcions».