Súria ha tornat a aplegar aquest gener dalt l´escenari una seixantena d´actors i actrius d´entre 55 i 91 anys que havien interpretat els Pastorets temps enrere, en dues noves representacions que han omplert de gom a gom amb prop de 400 espectadors. El retrobament s´ha batejat com Els Pastorets de Velles Glòries, amb l´objectiu de fer memòria i tornar a defensar en públic papers que havien interpretat fa dècades, alhora que s´homenatjava la trajectòria de 90 anys de Pastorets de Folch i Torres a Súria.

Les representacions es van fer els dies 14 i 15 de gener i van anar acompanyades pel cor i orquestra Mas Torrat, que ja posa la música en directe en les representacions habituals dels Pastorets de Súria. Així mateix, el 15 de gener, es va fer un acte de memòria i homenatge als Pastorets, en què es va repassar la història de l´espectacle des del segle XIX fins ara. Es va comptar amb la presència d´alguns dels actors més antics dels Pastorets de Súria, com Josep Castellà (des del 1934), M. Rosa Castellà i Carmina Navarro (des del 1939), Ignasi Pelfort (des del 1940), Josep Boixadera (des del 1942), Josep Esquius i Francesc R. Riba (des del 1943), o Joan Peramiquel (des del 1944). També hi va ser l´antic intèrpret dels Pastorets de Súria, Josep Macià Gras.

Se sap que a Súria es representen Pastorets des de la segona meitat del segle XIX, tot i que la primera notícia documentada és del 1904. Ara ha fet 90 anys que es van modernitzar amb la seva fidelització al text de Folch i Torres i a la música d´Anton Malats.

1.800 participants i espectadors als dobles Pastorets

A banda dels Pastorets de Velles Glòries, Súria també ha tancat les representacions habituals els Pastorets. Se n´han fet sis en total, i entre aquestes i les dues dels Pastorets de Velles Glòries, s´han sumat cap a 1.800 persones entre espectadors i participants al Teatre Foment Cultural.

La programació habitual de Pastorets s´ha desenvolupat entre el 25 de desembre i el 8 de gener, i ha comptat amb la participació d´unes 300 persones, entre actors i actrius, tramoies, tècnics, cantaires i músics.

Coincidint amb la commemoració dels 90 anys de funcions de Folch i Torres, enguany els Pastorets de Súria presentaven algunes novetats. D´una banda, s´han fet obres de millora al teatre, amb l´estrena d´un empostissat a l´escenari, que també s´ha eixamplat i s´ha incorporat una sortida d´emergència. D´altra banda, s´ha millorat l´espectacle amb una harmonització completa de la banda sonora a càrrec del surienc Joan Pelfort, s´han muntat noves coreografies, i s´ha recuperat l´escena del Plany de Getsé, que figurava en l´estrena del text de 1916.