Després de cinc anys de xifres amb alts i baixos, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va tancar el 2016 amb un increment general del nombre d'usuaris en el seu servei al Bages. Del total de set estacions que componen aquest tram (integrat en l'anomenat ramal Llobregat), només una, la de Manresa Viladordis, va registrar un lleuger descens, però igualment la xifra d'usuaris a la capital del Bages ha crescut.

Entre les tres estacions manresanes (Baixador, Alta i Viladordis) i les de Sant Vicenç, Castellbell, Monistrol de Montserrat i l'Aeri, Ferrocarrils va sumar l'any passat un total de 734.751 usuaris, que suposa gairebé 30.000 més que l'any anterior (un increment del 4,2%).

En nombres relatius, l'estació que va tenir un creixement més accentuat va ser la de Castellbell i el Vilar: el 12,7% més, que la van dur a situar-se en 5.540 usuaris. Però si tenim en compte el volum de viatges que mouen, els augments més rellevants es van donar a l'estació de l'Aeri i a la de Manresa Alta. Per aquesta última hi van passar 6.000 viatgers més que l'any anterior, de manera que va créixer pràcticament el 9% i es va situar a la ratlla dels 75.000.

Tanmateix, de les tres que hi ha a la capital del Bages, la que continua absorbint el gros de passatgers és la que connecta més directament amb el centre de la ciutat, Manresa Baixador.

L'any passat també va créixer (prop de 4.000 usuaris més) i hi van passar un total de 130.086 viatgers. En conjunt, Ferrocarrils va registrar a Manresa un total de 261.096 usuaris, amb un increment del 3,4%.

Montserrat, el gran reclam

El tram del Bages de Ferrocarrils de la Generalitat té una singularitat o fet diferencial: Montserrat. Aquest potent atractiu turístic accentua les xifres de viatgers del ramal del Llobregat, ja que enllaça amb els dos transports col.lectius que permeten accedir a la zona del santuari. Es tracta de les estacions de Monistrol (enllaça amb el cremallera) i de l'Aeri, que deixa als peus del popular funicular. Entre totes dues van sumar el 2016 un total de 356.388 usuaris. És a dir, van registrar pràcticament la meitat de viatgers que van accedir al llarg de l'any a les estacions del Bages. Totes dues estacions van registrar l'any passat creixements molt significatius i, a més a més, han seguit una línia ascendent continuada des del 2010. De fet, l'augment a la de l'Aeri entre el 2015 i el 2016 ha estat del 10% (gairebé 14.000 viatgers més), mentre que en el cas de Monistrol ha augmentat de prop de 3.000 (l'1,4% més).

L'Anoia també creix

El ramal de l'Anoia ha seguit una línia molt similar a la del Bages, en aquest darrer any. Tot i que el creixement en nombres relatius ha estat lleugerament inferior (del 2,7%), ha estat generalitzat a pràcticament totes les estacions. El ramal anoienc va tenir un total de 715.013 usuaris, dels quals 190.784 van agafar el tren a Igualada.