La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va presidir ahir la creació d'un nou òrgan per intervenir en casos de famílies amb sobreendeutament a l'àmbit de les comarques de la Catalunya Central (Bages, Berguedà, Solsonès, Osona i, també, Anoia, que fins que no es posi en marxa la vegueria del Penedès continua vinculada a la Catalunya Central).

Aquesta comissió, que emana de la llei 4/2016 (aprovada el desembre per sobreposar-se a una llei anterior recorreguda pel Tribunal Constitucional), es crea amb participació de la Generalitat, entitats socials, advocats, ajuntaments i entitats financeres, entre d'altres. I és en el si d'aquesta taula que s'han de debatre i resoldre els casos de sobreendeutament de famílies en risc de perdre l'habitage. La comissió pròpiament té la funció de garantir el dret a l'habitatge, però fins ara només s'atenia les famílies amb problemes hipotecaris i la realitat de la radiografia social del moment indica que, a vegades, la pèrdua de l'habitatge pot venir, per exemple, per haver posat la casa com a aval d'un préstec per a un projecte industrial, que en no poder ser retornat arrossega la família a situacions econòmicament complicades, segons va explicar ahir la consellera. Aquestes comissions ja s'han començat a crear els darrers dies. Demà es creen les de Barcelona ciutat, divendres les de Lleida, i el dia 1 de març la de l'Alt Pirineu i Aran.

Estabilització dels ajuts

La consellera Borràs va destacar ahir a Vic que les polítiques per resoldre el problema de l'habitatge no han crescut en els últims anys en conjunt. A la Catalunya Central, la resolució de problemes per hipoteques que no es poden pagar sí que van augmentar entre 2015 i 2016 (de 27 a 58) i també s'han incrementat les prestacions per lloguer. En canvi, s'han cedit menys pisos.