Deu dies abans de la celebració del Maridatge 2017, ja no queden invitacions pel sopar que es farà el dia 9 de març al Teatre de Palà de Torroella, en el marc de la Mostra de Vins del municipi de Navàs, al qual hi assistiran unes 230 persones. Com a novetat hi haurà la presentació de set vins i la intervenció de sis restauradors de la Catalunya Central: 6Sentits, Alberg de Castelladral, Pastisseria Mas de Navàs, Logos Berguedà de l´Ametlla de Merola, Cal Fuster de Viver i Serrateix i Casino de Valls de Torroella.

L´interès creixent d´aquesta jornada amb el vi i el fenomen del ressorgiment d´una cinquantena de nous vinyaires com a protagonistes, depassa el municipi i s´escampa comarques enllà, atrets per la curiositat de com s´està duent a terme des de fa uns 20 anys, la recuperació de vinyes i varietats autòctones, i l´elaboració de nous vins, d'acord amb les energies i cicles de la natura que cerquen una relació correcta entre l'home i la terra, l´anomenada agricultura biodinàmica.

Aquest fenomen vitivinícola, concentrat en un municipi de 6.000 habitants i 80 km2, a dia d´avui ja ha vist legalitzat un petit celler amb una projecció comercial plena d´interès per la singularitat dels seus productes, d´altres estan en procés de creació i, també comença a néixer l´interès per fundar una cooperativa de vinyaires.

Aquesta realitat s'enllaça amb el pojecte transversal de Sobirania Alimentària que promou l´Ajuntament de Navàs per impulsar polítiques agrícoles i alimentàries, amb la voluntat de tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola, aconseguir un desenvolupament sostenible bo i garantint la seguretat alimentària.