Iberpotash reserva 48 milions per a mesures ambientals i restauració

És la provisió de fons que fa l'empresa per executar el mandat judicial, i també per a l'actualització dels plans de restauració

14.03.2017 | 07:28

Iberpotash, l'empresa explotadora de les mines de potassa del Bages, ha fet una provisió de fons de 48,6 milions d'euros per a aquest any per intervenir en la problemàtica dels runams salins. L'import apareix com a «provisió de fons» en l'informe financer que ICL –matriu d'Iberpotash– ha presentat en el quart trimestre del 2016 a la borsa de Nova York al costat del concepte «per a l'eliminació dels residus històrics en les operacions d'ICL potassa a Espanya». Es tracta d'una partida pressupostària que, segons han explicat fonts de la companyia, engloba un doble objectiu.

D'una banda, per a l'actualització dels plans de restauració per a Súria i Sallent que, segons les mateixes fonts, a hores d'ara «estan en mans del Govern de la Generalitat, que és qui els ha de validar». No han detallat, però, en què consisteixen aquests plans, a l'espera que obtinguin llum verd.

D'altra banda, i no menys rellevant, dins d'aquests 48,6 milions d'euros Iberpotash hi inclou la reserva econòmica per assumir i fer front a l'execució de la sentència que condemnava subsidiàriment l'empresa per delicte ambiental, sentència penal del desembre del 2014 i elevada a ferma per l'Audiència Provincial de Barcelona el febrer de l'any passat. Fonts de la companyia han explicat a Regió7 que al final d'aquest mes «es presentarà l'executòria que ha de definir el compliment del que requereix el jutge». És a dir, és el pla de mesures que Iberpotash presenta per atendre la sentència i la seva quantificació.

La sentència –que responia a una denúncia feta el 1997 i indagada fins al 2003– condemnava tres exdirectius de l'empresa a indemnitzar «solidàriament i subsidiàriament», en concepte de responsabilitat civil, cadascun dels propietaris dels pous i fonts particulars relacionats (de Sallent, Súria, Callús i Santpedor) i l'Ajuntament de Santpedor, titular de la font Gran, «pels perjudicis causats per la pèrdua dels respectius pous i fonts». A més, se'ls condemnava, també de manera conjunta, a fer-se càrrec del cost econòmic de la recuperació ambiental, segons deia textualment la sentència, «fins a l'eliminació de l'elevada salinitat i els compostos orgànics volàtils [elements derivats del procés de tractament del mineral] que presenten les aigües dels pous, aigües que no poden ser destinades al consum humà o del bestiar». A més, els requeria que aquesta intervenció inclogués les mesures necessàries per «aturar i paralitzar els vessaments de lixiviats contaminants de les aigües i provinents dels residus salins dipositats als runams actius de Súria i Sallent».

L'Ajuntament de Santpedor ja va fer pública la reclamació de danys que havia presentat al Jutjat Penal número 1 de Manresa, que ascendeix a 6 milions d'euros relatius sobretot al cost de rehabilitació de la contaminació de la font de les Escales, la mina i el riu d'Or.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Veïns de Navàs, Sallent i Balsareny no tenen servei de Movistar des de fa dos dies

La telefonia mòbil a través d'aquesta companyia als tres pobles només funciona en alguns moments i...

L'R4 manté retards per un esvoranc prop de la via a Viladecavalls

L'R4 manté retards per un esvoranc prop de la via a Viladecavalls

Tot i que ja s'ha restablert la circulació en ambdós sentits, el servei continua amb problemes

Arquitectura rural, cap a l'interès nacional

Arquitectura rural, cap a l'interès nacional

La Generalitat té en marxa el procés per declarar béns culturals les tines de les Valls del...

Sant Fruitós inaugura la plaça Onze de Setembre diumenge, amb el cobert reformat

Sant Fruitós inaugura la plaça Onze de Setembre diumenge, amb el cobert reformat

El nou espai ja s'obrirà al públic a partir de demà, i s'hi farà el mercat setmanal

Enllaços recomanats: Premis cinema