El Moianès coneix en una jornada noves experiències agroecològiques

A la trobada es van exposar diferents apostes d'agricultura, ramaderia i producció a Catalunya

17.03.2017 | 23:46
Una part del públic assistent a la jornada, a Sant Quirze Safaja

La diversificació i la recerca de nous sistemes en la cria del bestiar i la producció de carns cent per cent ecològiques van ser les línies mestres d'una jornada agroecològica que es va celebrar a Sant Quirze Safaja.

Entre els exemples que es van exposar de noves vies de treball hi ha el que s'ha posat en pràctica a cal Royo, al Berguedà, amb la cria de pollastres ecològics, on s'ha comercialitzat el brou; el d'una horta de la Viola, al Baix Empordà, on s'ha plantat i collit flor destinada a fondes, hotels i restaurants; el d'una cooperativa que s'ha especialitzat en el cultiu del safrà; i el cas del Pallars Sobirà, on es cultiva poma ecològica de munta-nya.

Marc Gràcia, enginyer forestal de la finca les Planeses (a la Gar-rotxa), que treballa en el que s'anomena agricultura recuperativa, va explicar com en una finca de poc més de 5 hectàrees hi tenen 150 gallines ponedores, un centenar de pollastres, que són de pastura i que «creen un prat d'alta qualitat». Gràcia va remarcar que «la màxima producció no és sinònim de màxim benefici». A més a més del bestiar de ploma també tenen conills i vaques. Han muntat el seu propi obrador i escorxador, i això els ha suposat «més qualitat i autonomia».

Un obrador els ha permès donar sortida a un producte propi de qualitat. Finalment, va parlar de l'oportunitat i de la qualitat de fer brous amb ossos d'animals de pastura. Una altra de les experiències exposades va ser la d'un pastor de Vilopriu, al Baix Empordà, que cria i pastura un ramat de 80 cabres blanques de Rasquera i una cabana d'ovelles del Ripollès, les quals fan una neteja natural d'arbustos i d'herba dels boscos de manera que fan una gestió forestal que minimitza el perill de focs al bosc.

D'altra banda, es pasturen els camps de conreu abandonats en els darrers anys. Cabres i bens produeixen xais i cabrits ecològics d'unes carns saboroses i de qualitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Veïns de Navàs, Sallent i Balsareny no tenen servei de Movistar des de fa dos dies

La telefonia mòbil a través d'aquesta companyia als tres pobles només funciona en alguns moments i...

L'R4 manté retards per un esvoranc prop de la via a Viladecavalls

L'R4 manté retards per un esvoranc prop de la via a Viladecavalls

Tot i que ja s'ha restablert la circulació en ambdós sentits, el servei continua amb problemes

Arquitectura rural, cap a l'interès nacional

Arquitectura rural, cap a l'interès nacional

La Generalitat té en marxa el procés per declarar béns culturals les tines de les Valls del...

Sant Fruitós inaugura la plaça Onze de Setembre diumenge, amb el cobert reformat

Sant Fruitós inaugura la plaça Onze de Setembre diumenge, amb el cobert reformat

El nou espai ja s'obrirà al públic a partir de demà, i s'hi farà el mercat setmanal

Enllaços recomanats: Premis cinema