El Moianès coneix en una jornada noves experiències agroecològiques

A la trobada es van exposar diferents apostes d'agricultura, ramaderia i producció a Catalunya

17.03.2017 | 23:46
Una part del públic assistent a la jornada, a Sant Quirze Safaja

La diversificació i la recerca de nous sistemes en la cria del bestiar i la producció de carns cent per cent ecològiques van ser les línies mestres d'una jornada agroecològica que es va celebrar a Sant Quirze Safaja.

Entre els exemples que es van exposar de noves vies de treball hi ha el que s'ha posat en pràctica a cal Royo, al Berguedà, amb la cria de pollastres ecològics, on s'ha comercialitzat el brou; el d'una horta de la Viola, al Baix Empordà, on s'ha plantat i collit flor destinada a fondes, hotels i restaurants; el d'una cooperativa que s'ha especialitzat en el cultiu del safrà; i el cas del Pallars Sobirà, on es cultiva poma ecològica de munta-nya.

Marc Gràcia, enginyer forestal de la finca les Planeses (a la Gar-rotxa), que treballa en el que s'anomena agricultura recuperativa, va explicar com en una finca de poc més de 5 hectàrees hi tenen 150 gallines ponedores, un centenar de pollastres, que són de pastura i que «creen un prat d'alta qualitat». Gràcia va remarcar que «la màxima producció no és sinònim de màxim benefici». A més a més del bestiar de ploma també tenen conills i vaques. Han muntat el seu propi obrador i escorxador, i això els ha suposat «més qualitat i autonomia».

Un obrador els ha permès donar sortida a un producte propi de qualitat. Finalment, va parlar de l'oportunitat i de la qualitat de fer brous amb ossos d'animals de pastura. Una altra de les experiències exposades va ser la d'un pastor de Vilopriu, al Baix Empordà, que cria i pastura un ramat de 80 cabres blanques de Rasquera i una cabana d'ovelles del Ripollès, les quals fan una neteja natural d'arbustos i d'herba dels boscos de manera que fan una gestió forestal que minimitza el perill de focs al bosc.

D'altra banda, es pasturen els camps de conreu abandonats en els darrers anys. Cabres i bens produeixen xais i cabrits ecològics d'unes carns saboroses i de qualitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La Muntanya de Sal de Cardona ha rebut un milió i mig de visitants en vint anys

?L'equipament, amb una mitjana de 70.000 visites anuals, s'ha convertit en el principal atractiu...

Un públic totalment entregat s'aboca en la traca final de la festa de la Cabra d'Or de Moià

Un públic totalment entregat s'aboca en la traca final de la festa de la Cabra d'Or de Moià

Moianesos i visitants van acomiadar ahir dos dies de celebració intensa, en què les cercaviles i...

Oló obre una oficina de turisme per promocionar les activitats del poble

Oló obre una oficina de turisme per promocionar les activitats del poble

L'espai pretén ser un punt de referència de l'Ecomuseu, repartit en diversos punts del Moianès

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema