Entitats ecologistes i la CUP de tots els municipis per on passa el riu Calders i els seus afluents s'han unit en la plataforma A contracorrent, no només per tirar endavant un programa d'actes de denúncia i sensibilització (vegeu desglossat), sinó també per posar des del primer moment damunt la taula revindicacions en forma de mesures a adoptar per les administracions. Entre elles, que s'apliqui una moratòria d'abocaments industrials «per contenir l'abast del problema, i evitar ampliacions industrials que suposin una sobrecàrrega més gran de cabal de la depuradora, fins que el problema no estigui resolt».

Aquesta nova plataforma, que es va presentar oficialment ahir a Moià, considera que el Calders, des de les capçaleres fins que desemboca al Llobregat (a Navarcles) s'ha convertit en un «riu malalt», i que les limitacions i insuficiències de la depuradora de Moià -diagnosticades i que s'haurien de resoldre aquest any amb una ampliació- per tractar totes les aigües industrials que hi arriben «tenen part important de la responsabilitat», però que «no són, ni de bon tros, l'únic origen del problema. Són molts els abocaments incontrolats, directes i indirectes, que, en forma de purins, aigües grises o residus urbans i industrials, arriben fins al curs del riu». «Si amb tot això no n'hi hagués prou», afegeixen, «les constants rompudes i tales indiscriminades del bosc de ribera posen en perill, no només la qualitat de l'aigua, sinó també l'ecosistema del riu. L'aigua forma part indestriable del cicle de la vida, i viure d'esquena al riu té conseqüències». És el que la coordinadora argumenta en el manifest que es va exposar ahir en la presentació, i al qual a partir d'ara es demana l'adhesió.

Una regulació global

En aquest document s'expressen també les demandes que els col·lectius que en formen part reclamen a les administracions per revertir la situació ecològica d'un riu que té constants aparicions d'escumes i «que cada dia desprèn una intensa pudor», subratllava ahir un dels portaveus, Francesc Sol.

A banda de la moratòria d'abocaments, A contracorrent reclama que s'elabori un pla director per a la conca del Calders, per tal de «regular i gestionar tots aquells temes que afecten el riu, com els abocaments, els cabals mínims, les rompudes i tales o la gestió del patrimoni natural i cultural», i que la redacció d'aquest pla sigui «participativa, per poder-hi incorporar totes aquelles persones i entitats actives en la defensa del riu».

Una tercera demanda és que es porti a terme una diagnosi i un registre «sistematitzat de tots els punts d'abocaments incontrolats de la conca del Calders» per tal de determinar l'origen de tots aquests abocaments, i que es faci «ús de l'acció sancionadora per a totes aquelles empreses o persones que incompleixin la legislació sobre abocaments de residus».

Ordenances realistes

La coordinadora, a més, exigeix en el seu manifest que es regulin i adaptin les ordenances municipals d'abocaments en relació amb el «cabal i les capacitats reals de la conca del Calders i la de la riera Golarda», i que les administracions «no s'escudin en la fal·làcia legal d'uns barems iguals per al cabal de l'Ebre que per a les rieres del Moianès. I que ordenin, si cal, el creixement econòmic i urbà a la situació real del territori».

Una darrera demanda que manifesta A contracorrent és que s'analitzin i es duguin a terme «les millores necessàries al sistema de clavegueram de tots els nuclis urbans per evitar fuites de xarxes que suposin un problema afegit en l'actual situació dels cursos fluvials», i que es garanteixin «a curt i mitjà termini sistemes de tractament d'aquestes aigües residuals». La realitat és que diversos municipis o nuclis de població que hi ha al llarg d'aquest curs encara no estan connectats a depuradores.